Haris Čečo, direktor HERMES SoftLab d.o.o. Sarajevo za eKapija.ba o informacionim rješenjima za investicijsko poslovanje

19.05.2008. 13:09 / Izvor: eKapija.ba
Haris Čečo, direktor HERMES SoftLab d.o.o. Sarajevo za eKapija.ba o informacionim rješenjima za investicijsko poslovanje

Jedan od učesnika i sponzora 3. međunarodne konferencije Banjalučke berze bio je HERMES SoftLab.

HERMES SoftLab je internacionalna kompanija koja osigurava IT rješenja i pruža usluge softverskog inžinjeringa isporučiocima visokih tehnologija, telekomunikacionim kompanijama, finansijskim institucijama, većim poslovnim subjektima i javnom sektoru.

Kompanija pruža tehnološke usluge u oblastima upravljanja sistemima i skladištenja podataka, ugrađenog softvera, kao i IT rješenja u vezi elektronskog poslovanja.

(Haris Čečo, direktor HERMES SoftLab d.o.o.)

Tim povodom, razgovarali smo sa direktorom HERMES SoftLaba Sarajevo, Harisom Čečom.

Na početku razgovora osvrnuli smo se na temu njegovog izlaganja na Banjalučkoj konferenciji koja je glasila "Uticaj IT–a na poslovne rizike tržišta kapitala". Tim povodom, direktor HERMES SoftLab– a je istakao sljedeće: "Vezano za temu mog predavanja mogu reći da je to jedan od strateških pravaca naše kompanije. Već dvije godine radimo na razvoju integralnog paketa za investicijsko poslovanje koji obuhvata brokersko poslovanje, skrbničko poslovanje, sisteme za upravljanje portfeljom, investicijske fondove, investicijsko savjetovanje i naravno integrisani sistem za investicijske analize, kao podrška za investicijsko odlučivanje" kazao je u izjavi za eKapija.ba Haris Čečo.

"Nastojao sam da ukažem na neke osnovne strateške poslovne ciljeve i da povučem paralelu kako IT sektor, ili ovo što mi radimo, može uticati na ispunjenje istih", dodao je on.

Neki od tih ciljeva su, prema njegovim riječima, operativna efikasnost, pomoć u odlučivanju te blagovremeno plasiranje informacija. Shodno tome, dat je jedan presijek kako IT utiče, i kako može uticati, na tržište kapitala. "Posebnu pažnju smo obratili na informatičku povezanost svih učesnika tržišta kapitala, gdje trenutno ima dosta prostora za poboljšanje operativne efikasnosti" rekao je Čečo.

HERMES SoftLab je razvio i sistem elektronskog poslovanja za finansijske institucije. Jedan je od pionira u razvoju modernih sistema elektronskog bankarstva. Njihova vizija je da sistem elektronskog bankarstva ne bude samo obavljanje platnog prometa i pregled osnovnih finansijskih informacija, nego da bude jedinstveni financisjki portal, za sve segmente poslovanja. Zbog toga su ovaj sistem elektronskog bankarstva povezali sa informacionim sistemima brokerskih kuća i investicionih fondova kako bi njhovi klijenti imali jedan jedinstven portal sa svim informacijama o svom kapitalu u bilo kojem obliku.

( Vizija IT podrške )

"Radi se o sistemima koji su jako bliski korisnicima i koji su na neki način dodana vrijednost za finansijske institucije. Međutim, pored segmenta poslovanja sa bankama, imamo i segment poslovanja sa javnom upravom gdje HERMES SoftLab ima velika iskustva i čitav niz rješenja koji se tiču približavanja i povećanja efikasnosti javne uprave u komunikaciji sa građanima", objasnio je naš sagovornik.

Jedan od tih primjera koji je HERMES SoftLab razvio je sistem za elektronsko prikupljanje poreza u Sloveniji. S obzirom na to pitali smo ga kakav imaju odnos i saradnju sa bh. upravom. Rekao nam je da, nažalost, u Bosni i Hercegovini nisu imali sličnih većih projekata, ali se svakako nadaju da će ih u budućnosti biti, i da će oni kao kompanija moći da u BiH prenesu kvalitetna rješenja i vlastita iskustva iz drugih zemalja.

Kada su u pitanju trenutne poslovne aktivnosti ove kompanije, Čečo je naglasio da je 150 uposlenih podijeljeno na dva ravnopravna segmenta, gdje polovina zaposlenih razvija poslovna rješenja za lokalno tržište, a ostatak izvozi usluge softverskog inženjeringa za velike svjetske kompanije, kao što je HP, koji je jedan od najvažnijih partnera HERMES SoftLab-a.

Na kraju razgovora je zvanično potvrđeno da je (14.05.2008) završeno strateško povezivanje sa grupom ComTrade. "Shodno dobroj sinergiji sa našim novim vlasnikom, nastojaćemo da pokrijemo cijelu regiju, ali i da prije svega budemo znatno više prisutni na lokalnom tržištu. Zajedničkim snagama ćemo još više ulagati u razvoj novih i inovativnih rješenja za naše postojeće i buduće partnere", potvdio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti