Hasib Salkić, direktor Interšpeda d.d. Sarajevo: Transport i logistika ulazi u delikatno razdoblje u kojem će mnogi propasti

16.02.2009. 10:48 / Izvor: Fena
Hasib Salkić, direktor Interšpeda d.d. Sarajevo: Transport i logistika ulazi u delikatno razdoblje u kojem će mnogi propasti

U sektoru logistike i transporta uočavamo drastičan pad količine robe koju servisiramo u uvozu i izvozu, a obim kolanja robe u brodsko-kontejnerskom i avionskom kargo-saobraćaju je prepolovljen, izjavio je u razgovoru za Fenu Hasib Salkić, direktor Interšpeda d.d. Sarajevo.

Salkić navodi kako nema roba ni na željeznicama pošto je stala proizvodnja u Glinici Birač, a značajno je smanjena u Aluminiju Mostar i Acelor Mittalu, dok su Rudnici Ljubija izgubili kupca u Rumuniji, pa nema ni riječnog transporta rude i drugih masovnih tereta na rijeci Savi.

"Ovoj sumornoj slici doprinosi i poremećaj likvidnosti kod klijenata, koji ne mogu izvršavati čak ni obaveze plaćanja carine i PDV-a, a kamoli pravovremeno plaćati usluge špeditera i logističkih kompanija na uvezenu robu. Učestale su blokade garancija te prinudna naplata dažbina na uvezenu robu koju sve rigoroznije provodi Uprava za indirektna oporezivanje BiH", naglašava direktor Interšpeda.

Salkić dodaje kako je jasno da i ovaj segment privrede ulazi u delikatno razdoblje u kojem će mnogi propasti.

"Oni koji već imaju optimalnu organizaciju s razvijenim segmentom marketinga i prodaje usluga, koji imaju dobre kadrove, koji mogu puno raditi na kresanju troškova poslovanja i davati vrhunsku uslugu po još povoljnijim cijenama mogu se nadati da će prebroditi krizu", tvrdi direktor Interšpeda te navodi kako će ta kompanija, uz neke unutrašnje rezerve, pokušati učvrstiti svoju poziciju u sektoru logistike kako u BiH, tako i u regiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti