Hasib Salkić najavljuje velike projekte: Cilj nam je da BiH postane evropski centar halal biznisa

28.04.2009. 13:08 / Izvor: Dnevni Avaz
Hasib Salkić najavljuje velike projekte: Cilj nam je da BiH postane evropski centar halal biznisa

Dosadašnji direktor kompanije Interšped Hasib Salkić neće više biti na čelu te firme. Iako još ništa nije formalno, u budućnosti ima velike planove s partnerima iz inozemstva. S partnerima iz Malezije namjerava u BiH graditi nekoliko halal habova, centara za proizvodnju i distribuciju halal proizvoda.

"Proizvođači hrane u segmentu halala su i velike evropske kompanije, kao što su Nestle, Kolinska...koje svoje proizvode šalju u Indoneziju, Maleziju... Veće evropske proizvođače namjeravamo pridobiti da proizvodnju prebace u BiH, da gotove proizvode skladište i putem logističkih kompanija iz BiH transportiraju za Maleziju i druge zainteresirane zemlje. S druge strane, i roba iz tih zemalja namijenjena evropskom tržištu dolazila bi u te centre. Cilj nam je postati centar halal biznisa u Evropi", objašnjava Salkić.

Kaže da je projekt za halal hab u Gračanici već gotov, a mogući lokaliteti za ostale su Čapljina, lokacija između Sarajeva i Zenice te Bihać. Dodaje da bi organizacija Halal Europe, čiji je izvršni direktor, u narednom periodu trebala raditi na svjesnosti o halalu u cijeloj Evropi.

Prema Salkićevim riječima, i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH uskoro će biti oformljena grupacija proizvođača s halal certifikatom.

Osim halal biznisa, Salkić s respektabilnom investicionom grupacijom namjerava graditi i generalni bh. logistički centar, površine oko 20.000 kvadrata skladišnog prostora i svim pratećim transportnim servisima za kopneni, pomorski i avio kargo saobraćaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti