Hastor bi mogao odustati od njemačkog Grammera?

09.08.2018. 10:37 / Izvor: Akta.ba
Hastor bi mogao odustati od njemačkog Grammera?

Uprava Grammera prošle godine se usprotivila rastućem utjecaju i Hastorovim nastojanjima za povećanje vlasničkog udjela u toj kompaniji.

Nijaz Hastor, vlasnik Prevent grupacije, prema pisanju njemačkog industriemagazin.at mogao bi odustati od borbe za većinsko vlasništvo u njemačkoj kompaniji za proizvodnju autodijelova Grammer.

Kako navode Hastor je navodno ponudio 19 posto svog vlasničkog udjela kineskoj kompaniji Ningbou Jifeng i to nakon dvogodišnje borbe za većinsku vlasničku strukturu u toj kompaniji.

Svoju ponudu Hastor je predstavio u pondjeljak na održanoj licitaciji. Jifengovu ponudu po cijeni od 60 eura po dionici odbacio je smatrajući ju preniskom kazavši da očekuje najmanje 85 eura.

Porodica Wang, koja ima većinski udio u vlasništvu kompanije Ningbo Jifeng, u julu je saopćila da je njihov udio u vlasništvu Grammera porastao na 37,7 posto dionica.

Uprava Grammera prošle godine se usprotivila rastućem utjecaju i Hastorovim nastojanjima za povećanje vlasničkog udjela u toj kompaniji.

Podsjećamo da je prošle godine, hiljade radnika Grammera protestovalo protiv namjere porodice Hastor da preuzme upravljanje ovom firmom, zbog straha da će otpuštati radnike kako bi povećali profit. 

Menadžment Grammera početkom godine odlučio je uvesti kinesku kompaniju u vlasničku strukuru kako bi se ojačao “anti-hastorovski” blok. Njemački sud prvo je obustavio prodaju devet posto dionica Kinezima, zbog Hastorove žalbe, no potom je tu odluku stavio van snage. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti