Hastor dao najbolju ponudu za preuzimanje slovenačkog Cimosa

23.10.2015. 11:38 / Izvor: Slobodna Bosna
Hastor dao najbolju ponudu za preuzimanje slovenačkog Cimosa

Slovenačka tvornica autodijelova Cimos, koja upošljava 7.000 radnika u četiri države ex Jugoslavije, objavila je javni poziv za izbor strateškog partnera, na koji se javio i sarajevski Prevent Nijaza Hastora, čija je ponuda ubjedljivo najpovoljnija.

Slovenačka tvornica autodijelova Cimos, koja upošljava 7.000 radnika u četiri države ex Jugoslavije, objavila je javni poziv za izbor strateškog partnera, na koji se javio i sarajevski Prevent Nijaza Hastora, čija je ponuda ubjedljivo najpovoljnija.

Jedan od vedećih privatnih poslodavaca u BiH, vlasnik sarajevskog Prevent Holdinga, Nijaz Hastor, uključio se u utrku za preuzimanje slovenačkog Cimosa, vodećeg proizvođača autodijelova na prostoru bivše Jugoslavije. Štaviše, Hastor se spominje kao najizgledniji novi vlasnik Cimosa, budući da je na javnom pozivu za iskazivanje interesa za preuzimanje Cimosa istaknuo najvišu cijenu.

Kako Slobodna Bosna doznaje, Hastorova ponuda ocijenjena je kao najpovoljnija budući da je sarajevski poduzetnik ponudio 20 miliona eura više od rivalske ponude koja je pristigla iz Italije.

Naime, na javni poziv koji je objavila koparska firma, pristiglo je ukupno pet punuda, no tri su u startu eliminirane jer su nepotpune, pa će povjerioci Cimosa razmatrati samo dvije: jednu koja je pristigla iz Italije i drugu pristiglu iz Sarajeva. Ponuda sarajevskog poduzetnika, tvrde upućeni izvori Slobodne Bosne, superiorna je u svakom, a osobito u cjenovnom pogledu, što vlasnike slovenačke firme najviše i zanima.

Hastor je zapravo već na mala vrata ušao u vlasničku strukturu posrnule slovenačke kompanije. U martu ove godine preuzeo je Cimosovu tvornicu autodijelova u Srebrenici koju su Slovenci namjeravali zatvoriti a proizvodnju preseliti u Kopar. No, pod snažnim pritiskom javnosti, promijenili su odluku pa je pogon u Srebrenici prodat na javnom natječaju, na kojem je pobijedio Prevent Nijaza Hastora.

Teret kreditnog duga

Slovenački proizvođač autodijelova, Cimos iz Kopra, sa svojih 26 kćerki firmi u četiri države bivše Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, Srbija i BiH) sa oko 7.000 uposlenika, zapao je u ozbiljne finansijske probleme koji su prvenstveno izazvani prevelikim kreditnim dugom.

Slovenci su nekoliko godina nakon rata krenuli u veliku poslovnu ekspanziju na prostoru ex Jugoslavije zasnovanu na kapitalu komercijalnih banaka. Modernizirali su nekoliko postojećih i podigli nekoliko novih pogona, među ostalim i tri u BiH - u Srebrenici, Zenici i Hrasnici - a ta ih je operacija koštala oko 800 miliona KM!

Dug su uspješno servisirali do 2008. godine, dok je proizvodnja i prodaja autodijelova rasla, no recesija iz 2008. i 2009. godine bila je kobna: narudžbe su pale za oko 20 posto i Cimos je od 2010. godine do danas poslovao s gubitkom. Revizija iz marta 2014. godine otkrila je stvarno stanje u kompaniji: Cimos bankama i povjeriocima duguje 400 miliona eura a a poslovni gubitak u prethodnoj godini premašio je iznos od 135 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti