Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

HE "Bočac 2" od septembra u potpunoj mreži za rad

09.05.2018. 08:20 / Izvor: Akta.ba

Ugradnjom drugog kapsulnog agregata koji je postavljen jučer u maloj HE (MHE) "Bočac 2" stvoreni su uslovi da HE u probni rad bude puštena do kraja avgusta ove godine, a od septembra u potpunoj mreži za rad.

Ugradnji kapsulnog agregata prisustvovao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je kazao da je veoma zahtijevno i teško graditi jedan ovakav objekat.

Poručio je da će Hidroelektrana “Bočac dva”, pospješiti energetsku stabilnost Srpske i uključiti je na tržište električne energije u regionu.

"Pretendujemo da budemo stabilan proizvođač električne energije za naše i regionalne potrebe zbog čega smo i pokrenuli niz aktivnosti na ovoj elektrani koja je u završnoj fazi, ali i na brzom početku izgradnje elektrane Krupa, koja bi trebala da ima snagu 76 gigavata i koja predstavlja duplo veću elektranu od ove u Bočcu", rekao je Dodik.

Naveo je da će Hidroelektrana “Bočac dva” obezbijediti ono čemu sva društva teže – dodatnu energetsku stabilnost, pogotovo imajući u vidu da će ona raditi na osnovu obnovljivih izvora energije, jer je riječ o hidroelektrani koja će decenijama funkcionisati. 

Dodao je da će ovom hidroelektranom biti riješen i uslovni deficit električne energije na području Banjaluke, jer ovaj grad i njegova okolina troše 51 odsto ukupne potrošnje struje u Srpskoj, a do sada se na prostoru Hidroelektrane “Bočac” proizvodilo oko pet odsto, te se energija morala povlačiti sa drugih prostora.

"Teško je i zahtjevno izgraditi ovakav objekat, pogotovo u uslovima u kojima se mi nalazimo. Ovdje dokazujemo spremnost da vlastitim sredstvima, znanjem i kapacitetima, jer su izvođači radova sa naših prostora, imamo sposobnost da gradimo ovako zahtjevne objekte", poručio je Dodik. 

Navodeći da se izgradnja Hidroelektrane “Bočac dva” dugo čekala, jer je planirana još prije pedesetak godina, predsjednik Republike Srpske je istakao da je ponosan na činjenicu da će ovako zahtjevan objekat već krajem avgusta biti na mreži. 

"Ovo je urađeno vlastitim sredstvima, što govori o tome da polako osposobljavamo našu elektroprivredu da se može razvijati sama. To se vidi i na prostoru `Gornjih horizonata`, gdje je Hidroelektrana na Trebišnjici, gdje su isto tako znatna vlastita sredstva, gotovo 150 miliona KM, upotrijebljena za pripremne i druge radove za izgradnju te elektrane", zaključio je predsjednik Dodik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti