Help projekat - drugi dio isporuke poljoprivredne mehanizacije

17.07.2014. 15:32 / Izvor: eKapija.ba

Odabrani aplikanti su dobili traženu opremu koju su naveli u ispunjenoj aplikaciji HELP-a, tj. preuzeli su pet motokultivatora sa priključkom za košenje.

Dana 17.07. 2014 godine u 11 časova na platou (igralištu) isprede Osnovne škole Vareš izvršena je druga isporuka (primopredaja) poljoprivredne mehanizacije za pet poljoprivrednih proizvođača koji su u 2013. godini nakon objavljenog javnog poziva bili odabrani od strane Njemačke nevladine organizacije HELP.

Odabrani aplikanti su dobili traženu opremu koju su naveli u ispunjenoj aplikaciji HELP-a, tj. preuzeli su pet motokultivatora sa priključkom za košenje. Danas su potpisani i Ugovori sa još dva korisnika HELP projekta iz oblasti pčelarstva, kojima će naredne sedmice biti isporučena tražena oprema (košnice pčela i pčelarska oprema).

U narednom periodu se očekuje da i ostalih devet (9) odabranih korisnika dobiju traženu opremu iz dostavljene aplikacije, kako bi bila uspješno realizovana komponeta poljoprivrede u okviru projekta, tj. svih 25 aplikanata iz oblasti poljoprivrede bi dobili traženu poljoprivrednu mehanizaciju i drugu opremu za koju su aplicirali prema HELP organizaciji.

U 2015. godini projekat se nastavlja, i uslijedila bi realizacija druge komponete projekta (turizam).

Realizacijom projekta će biti olakšan održivi ekonomski razvoj lokalne zajednice kroz donaciju malih grantova za jačanje privatnog sektora i to kroz očuvanje starih zanata, modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, podršku razvoju privatnih turističkih kapaciteta, formiranje različitih atraktivnih turističkih paketa i jačanje kapaciteta lokalne turističke kancelarije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti