Herbert Stepic: Neće biti finansijskog sloma na Balkanu

29.04.2009. 13:01 / Izvor: Dnevne novine SAN

Čelnici dviju najatraktivnijih austrijskih banaka u Evropi – Raiffeisen i Erste, 28. aprila 2009. godine su ponovo upozorili kako regiju najgore tek očekuje.

Herbert Stepic, prvi čovjek Raiffeisena, kazao je da kriza realne ekonomije u regiji tek počinje i da če trajati najmanje do 2011. godine.

"Istočna Evropa doživljava sve više loših zajmova zbog finansijske krize", istakao je Stepic.

Andreas Treichl, prvi čovjek Erste Banke, rekao je pak da njegova banka očekuje još teže razdoblje u srednjoj i istočnoj Evropi.

"Za tu je namjenu Banka pripremila dodatne količine gotovine kako bi kompenzirala rizike i loše zajmove. Bez obzira na to, očekujemo kako će rezultati za prvo tromjesečje biti bolji od očekivanih", naglasio je Treichl.

I Stepic i Treichl tvrde da je dodatni argument sigurnosti austrijskih banaka i taj što je 70 posto njihove aktivnosti u regiji ipak u zemljama članicama Evropske unije, pa onda mogu i računati na pomoć EU ako dođe do najgoreg. Obojica su odbacili predviđanja nekih analitičara kako bi Austrija zbog izloženosti njenih banaka u regiji mogla doživjeti finansijski slom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti