Herceg: HNK će imati jedan od kvalitetnijih i inovativnijih korona-zakona u BiH

12.05.2020. 07:46 / Izvor: Fena
Herceg: HNK će imati jedan od kvalitetnijih i inovativnijih korona-zakona u BiH

Predsjednik kantonalne vlade Nevenko Herceg za Fenu ističe kako je za njihovu kvalitetnu razradu i konačno usaglašavanje očekivano trebalo nešto više vremena.

U završnoj je etapi postupak izrade Rebalansa budžeta za 2020. godinu i donošenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19), odnosno tzv. koronazakona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Predsjednik kantonalne vlade Nevenko Herceg za Fenu ističe kako je za njihovu kvalitetnu razradu i konačno usaglašavanje očekivano trebalo nešto više vremena nego u nekim drugim kantonima.

"Prije svega, čekali smo na rješenja viših razina. Jasno je kako, kod donošenja ovako ozbiljnih zakonskih rješenja, treba uzeti u obzir sve specifičnosti HNK-a, od činjenice da smo pandemijom najpogođeniji kanton i da nam je veliki dio ekonomije pogođen donesenim mjerama, do nužnosti i političkoga usuglašavanja prije konačnog stavljanja zakonskog rješenja na glasanje pred članove Vlade i Skupštine. Međutim, sada već, u samoj završnici, mogu bez zadrške kazati kako će HNK dobiti jedan od kvalitetnijih, inovativnijih i sadržajnijih korona-zakona u zemlji. Imat ćemo Zakon s nizom konkretnih rješenja kojima subvencioniramo desetak hiljada ličnih dohodaka, održavamo poticajnu politiku u strateškim privrednim granama, značajno ublažavamo teret pogođenih privrednih grana kojima otvaramo prostor za oporavak i sprečavamo daljnji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNK-a", istaknuo je Herceg.

Prema njegovim riječima, Zakon sistemski obrađuje rješavanje ekonomskih posljedica pandemije, u nekoliko smjerova. U prvom redu, riječ je o potpori zadržavanju radnih mjesta u djelatnostima izravno pogođenim zabranom rada.

"Od početka sam upozoravao kako će federalni korona-zakon, u obliku u kojem je usvojen, glavninu tereta krize prebaciti na kantone, gradove i općine. Sada kada je to tako, HNK će se predloženim zakonskim rješenjem postaviti krajnje odgovorno, potpuno razumijevajući finansijsku situaciju u pojedinim gradovima i općinama. Naime, idemo s intencijom da Kanton preuzme subvencioniranje najniže plate za desetak hiljada pogođenih radnih mjestu u ugroženim privrednim sektorima, čime direktno rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave od ovoga iznimnog finansijskog izazova", pojašnjava prvi čovjek izvršne vlasti u HNK-u.

Zakonom je, dodaje, otvoren prostor i za druge subvencije u privredi, uz jasno definirane uvjete. Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne takse i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih taksi), kao poticaj privredi i povećanje konkurentnosti na tržištu.

"To je od posebnog značaja za ugostiteljstvo i turizam, ali i neindirektan poticaj i jedinicama lokalne samouprave da rade na oslobađanju odnosno ukidanju ili barem smanjenju njihovih parafiskalnih nameta", kaže Herceg.

Predloženi korona-zakon HNK-a definira i budžetske i vanbudžetske uštede, u smislu konkretnih umanjenja plata izabranih i imenovanih dužnosnika u HNK-u za 20 posto, umanjenja naknada za članstva u kantonalnim komisijama za 50 posto, kao i umanjenja naknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima i drugim kolektivnim upravljačkim tijelima koje imenuju Skupština ili Vlada za 50 posto. Isti pristup očekuju i od vanbudžetskih fondova.

"Iznimno je bitna stavka i ustrojavanje stabilizacijskog / jamstvenog fonda, s posebnim podračunom, putem kojeg ćemo subvencionirati poduzetništvo i obrt, turizam i ugostiteljstvo, isplaćivati tekuće transfere i osiguravati jamstva za kamate na poduzetničke kredite", zaključio je kantonalni premijer, napominjući kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tokom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plate zaključno s februarom ove godine i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada.

Vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plate bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti