Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

04.06.2020. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Hercegovački duhan jedan je od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini.

"Duvan Hercegovački Ravnjak" upisan je u međunarodni registar imena porijekla u skladu s Lisabonskim aranžmanom za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registrovanju, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi, potvrđeno je iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Nosilac prava na ime porijekla je Udruga "Duvan Hercegovački Ravnjak" iz Gruda.

Hercegovački duhan jedan je od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini, a uz Hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite. 

Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti osnova buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura. 

"Ovim upisom u međunarodni registar imena porijekla "Duvan Hercegovački Ravnjak" je postao četvrti zaštićeni naziv iz Bosne i Hercegovine. U međunarodnom registru se još nalaze "Hercegovački med", "Cazinski med od kestena" i "Romanijski skorup kajmak"", ističu iz Instituta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti