Hercegovina: Idealno područje za uzgoj šipka
Izrazito zdrav po ljudski organizam, ali i vrlo ekonomski isplativ.
Do sada smo jeli samo plodove ili pili sokove od šipka, no ta je kultura iskoristiva sva.
Hercegovina je idealno područje za uzgoj šipka i po tome je već stoljećima poznata. Izrazito zdrav po ljudski organizam, ali i vrlo ekonomski isplativ - komparativne su prednosti za uzgoj te kulture.
Do sada smo jeli samo plodove ili pili sokove od šipka, no ta je kultura iskoristiva sva - od korijena do cvijeta. Hidžaz, vanderful, rubin i barski slatki - mogu biti budućnost plantažnog uzgoja te vrlo cijenjenje voćne kulture, piše Federalna.ba.
Marija Prlić, šefica Odsjeka za voćarstvo i vinogradarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda je rekla kako je do unazad 20 godina šipak je ne samo u Hercegovini, nego i u svijetu bio anonimna kultura. No, danas je drugačje stanje.
Rekla je kako 80 posto šipka ide u prodaju u svježem stanju, a samo 13 posto proizvoda se prerađuje u neke vidove.
O budućnosti proizvodnje od šipka Marija PrlićU emisiji #FederacijaPlus o budućnosti proizvodnje od divljeg šipka govorila je Marija Prlić, šefica Odsjeka za voćarstvo i vinogradarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda. www.federalna.ba/bhs/vijest/221074
Posted by federalna.ba on Sunday, November 19, 2017
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.