Hibridni bojler izum sarajevskog srednjoškolca: Brže zagrijava i štedi energiju

19.03.2019. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Hibridni bojler izum sarajevskog srednjoškolca: Brže zagrijava i štedi energiju

Hibridni bojler se ubraja u A++ energetski razred, te su uštede grijanja vode hibridnog bojlera u odnosu na konvencionalni bojler su nezanemarive.

U sklopu Elektrotehničke škole za energetiku Sarajevo, djeluje Centar izvrsnosti za edukaciju energetiku i ekologiju. U sklopu ovog centra učenici sa svojim profesorima, mentorima razvijaju razne projekte, od ideje do implementacije. Jedan od takvih projekata je Hibridni bojler, koji je nastao kao produkt istraživanja samih učenika i mentora u sklopu EEE Centra izvrsnosti.

Ernad Jabandžić, profesor i mentor projekta za Akta.ba je kazao da je jako ponosan što njihovi učenici imaju priliku da svoje stečeno znanje praktično primjene kroz rad Centra. Svakodnevni rad na raznim projektima uvodi ih u svijet tehnike i njene primjene u svakodnevnom životu.

"Učenik III razreda naše škole, Mirza Avdić, samostalnim istraživanjem došao je do prototipa hibridnog bojlera koji je kroz zajednički rad dobio svoj oblik, a prije svega svrhu. Mirza je došao do saznanja da na tržištu ne postoje ovakvi proizvodi, i to je bio razlog da se napravi ovakav jedan prototip bojlera na kome se vrše testiranja i istraživanja. Njegov osnovni cilj je prije svega ušteda električne energije i učinkovitije zagrijavanje vode za razne potrebe", kaže Jabandžić, te dodaje da se ovim projektom pokazalo da je za zagrijavanje iste količine vode potrebno utrošiti dva puta manje električne energije u odnosu na konvencionalne bojlere koji se danas koriste.

Hibridni bojler je uređaj koji grije vodu uz pomoć plastificiranih aluminijskih grijaćih traka. Avdić kaže da je njegov primarni cilj učinkovitije zagrijavanje vode uz smanjenje potrošnje električne energije upotrebom aluminijskih traka koje se napajaju električnom energijom iz prirodnih izvora kao što su sunce i vjetar.

"Osnovni dijelovi hibridnog bojlera su čelični ili inox kazan, aluminijska grijaća traka, termostati termička zaštita. Aluminijske grijaće trake se postavljaju sa vanjske strane kazana tako da nisu u dodiru s vodom. Trake napojene istosmjernim naponom 24V pružaju otpor koji stvara toplotu na jednoj strani grijača usmjerenom prema kazanu bojlera koji preuzima toplotu i zagrijava vodu unutar kazana", priča nam Avdić.

Pojašnjava da maksimalna temperatura koju postiže aluminijska traka grijač je 60˚C, ali ako postoji potrebu za većom temperaturom tada se aktivira konvencionalni električni grijač koji grije vodu do 75˚C.

Mentor Jabandžić kaže da je projekt Hibridni bojler više puta prezentovan na tematskim manifestacijama i uvijek je privlačio pažnju svojom funkcijom. U posljednje vrijeme projekat je prezentiran na sarajevskoj Noći istraživač a uskoro će se predstaviti i na Festivalu rada srednjih stručnih i tehničkih škola koji se ove godine organizuje u Bužimu i koji je ujedno najveće bh. državno takmičenje iz područja tehničkih struka.

"Projekat je prezentovan i nekim proizvođačima bojlera koji su pokazali veliko interesovanje, ali se još čekaju konkretni koraci. Nadamo se da će u budućnosti ovaj koncept hibridnog bojlera biti prepoznat i doživiti svoju serijsku proizvodnju", rekao je Jabandžić.

Hibridni bojler se ubraja u A++ energetski razred, te su uštede grijanja vode hibridnog bojlera u odnosu na konvencionalni bojler su nezanemarive. Kako je procijenjeno cijena hibridnog bojlera na tržištu ne bi trebala biti veća od cijene konvencionalnog bojlera.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti