HIFA Petrol prva u BiH dobila industrijsku sigurnosnu dozvolu

26.11.2018. 09:39 / Izvor: Akta.ba
HIFA Petrol prva u BiH dobila industrijsku sigurnosnu dozvolu

Društvo HIFA Petrol d.o.o. zvanično je postala prva firma u Bosni i Hercegovini iz naftne branše koja je dobila industrijsku sigurnosnu dozvolu.

U srijedu 14. novembra 2018. godine pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Mate Miletić, uručio je direktoru i vlasniku društva HIFA Petrol d.o.o. Hajrudinu Ahmetliću industrijsku sigurnosnu dozvolu najvišeg stepena. Rješenje o nepostojanju sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima stepena TAJNO i Industrijska sigurnosna dozvola bez sigurnosnog područja stepena TAJNO dodijeljeni su za kompaniju te za njenih 7 uposlenika. Svečana dodjela organizovana je u prostorijama društva HIFA Petrol d.o.o. u Sarajevu.

Društvo HIFA Petrol d.o.o. zvanično je postala prva firma u Bosni i Hercegovini iz naftne branše koja je dobila industrijsku sigurnosnu dozvolu, međunarodno priznati dokument kojim se potvrđuje da HIFA Petrol zadovoljava svjetske sigurnosne standarde. Sve osobe za koje je tražena sigurnosna dozvola uspješno su ispunile sigurnosne uslove i prošle obuku koja podrazumijeva detaljnije upoznavanje sa procesom sigurnosnog provjeravanja kompanija u Bosni i Hercegovini, sistemom industrijske sigurnosti, zaštitom tajnih podataka kao i klasifikovanim ugovorima.

"Dobijanje industrijske sigurnosne dozvole je vrlo značajno za kompaniju HIFA Petrol i njene uposlenike, ali i za kompanije sa kojima poslujemo. To je još jedna potvrda da je kompanija HIFA Petrol najuspješnija naftna kompanija te da poslujemo u skladu sa svim zakonima i poštujući tajnost podataka. Ovo nam je dalo poticaja da nastavimo ispunjavati zacrtane ciljeve i nuditi samo najkvalitetnije svojim kupcima", istakao je svom obraćanju direktor i vlasnik društva HIFA Petrol d.o.o Hajrudin Ahmetlić .

Industrijska sigurnosna dozvola je potrebna za takozvane klasificirane ugovore, one u kojima bi osoba ili firma mogla doći u dodir sa tajnim podacima državnih organa BiH, druge države ili neke međunarodne organizacije. Industrijske sigurnosne dozvole se traže i kod državnih i entitetskih organa, organa javne uprave te čak i kod pojedinaca koji sklapaju ugovore, a koji podrazumijevaju tajne podatke.

Prilikom izdavanja Industrijske sigurnosne dozvole provjeravaju se ekonomski podaci, kao što su vlasnička struktura, bankovni računi, ali i sigurnosni podaci, poput poslovne prošlosti firme kao i njenih poslovnih partnera.

Nakon višemjesečne kontrole i provjere svih sigurnosnih detalja od provjere objekta do dokazivanja pouzdanosti osoba zaposlenih na ključnim pozicijama, društvo HIFA Petrol d.o.o. je ispunilo sve sigurnosne uslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti