Himzanija: Vlada KS će danas uplatiti iznos koji su dužni GRAS-u

16.06.2014. 15:44 / Izvor: Fena
Himzanija: Vlada KS će danas uplatiti iznos koji su dužni GRAS-u

Radnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj - GRAS" danas bi trebala biti uplaćena plaća za mart te su odustali od obustave javnog gradskog prijevoza.

Radnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj - GRAS" danas bi trebala biti uplaćena plaća za mart te su odustali od obustave javnog gradskog prijevoza.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Sindikata komunalne privrede GRAS-a s generalnim direktorom GRAS-a Avdom Vatrićem, predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija kazao je Agenciji FENA da nije bilo ni govora o obustavi saobraćaja.

"Direktor nam je kazao da će danas Vlada KS-a uplatiti iznos koji su dužni prema GRAS-u, što znači da će preduzeće imati novac da uplati martovsku platu, a za ostalo ćemo se dogovarati i razgovarati da bismo prevazišli probleme bez obustave javnog gradskog saobraćaja", dodao je Himzanija.

Pojasnio je da bi Vlada KS-a trebala uplaćivati tranšu od koje radnicima bude uplaćena plaća bez toplog obroka.

"Radnici su potpuno izbezumljeni. Ne znaju šta je ispravno, a šta ne. Situacija je izuzetno teška. Mi smo u šestom mjesecu, a radnici će dobiti platu za treći mjesec", ogorčeno je kazao Himzanija.

Kaže da ih je danas direktor Vatrić upoznao o mogućnošću da će biti podignute krivične prijave protiv onih koji su obustavili saobraćaj u petak, ali Himzanija kaže da će se, ukoliko se to dogodi, Sindikat žestoko oglasiti da bi to spriječili.

Smatra da bi sankcije trebale biti protiv onih koji su doveli GRAS u ovakvo stanje i onih koji ne uplaćuju doprinose na plaće, a ne protiv onih koji su se zbog neisplate plaća pobunili te dodaje da se stvara situacija u kojoj se niko ne smije ni pobuniti.

Stotinjak uposlenika GRAS-a u petak se, tražeći isplatu plaća, okupilo u blizini preduzeća te su blokirali glavnu gradsku saobraćajnicu prema Ilidži.

Problemi u ovom preduzeću traju godinama, a radnici su već nekoliko puta obustavljali saobraćaj nastojeći riješiti nagomilane finansijske probleme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti