Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hirro drip - Maksimalan učinak uz minimalnu potrošnju vode

29.05.2018. 07:10 / Izvor: Akta.ba

Uz sve toplija ljeta navodnjavanje usjeva postaje neophodan uslov za bilo kakvu ozbiljniju proizvodnju. Zato je Peštan u svoju proizvodnju uveo cijevi za navodnjavanje sistemom kap po kap. Ovaj sistem razvijen je sa namjerom da obezbjedi proizvodnju hrane u pustinjskim uslovima ali je zahvaljujući svojim superiornim karakteristikama prihvaćen u svim klimatskim zonama. Ove cijevi obezbjedjuju pouzdano i ravnomjerno dovodjenje vode direktno u zonu korjena biljke uz precizno doziranje i minimalnu potrošnju vode. Budući da svaki litar vode doveden do biljke košta ovakvi sistemi obezbjedjuju višestruku uštedu krajnjem korisniku:

  • Manja potrošnja vode znači navodnjavanje veće površine istom količinom raspoložive vode.
  • Manje vode znači manje račune za energiju na pumpama.
  • Dovođenje vode direktno u zonu korjena biljke koju gajimo znači sporije razvijanje korova koji dobija manje vode nego kod alternativnih sistema.
  • Mogućnost dovođenja đubriva, pesticida i herbicida kroz sistem smanjuje potrebu za upotrebom mehanizacije.

Pomoću hirro dripa vrši se distribucija vode, đubriva, herbicida i pesticida direktno u zonu korijena.

HIRRO DRIP cijevi u debljinama od – 0,15 mm , 0,20 mm , 0,25 mm i 0,30 mm namjenjene su upotrebi u toku jedne sezone poslije koje se cijevi uklanjaju sa njive radi obrade zemljišta a cijev debljine 0,9 mm namenjena je višegodišnjoj upotrebi u voćarstvu.

Kontrola protoka vode po kapaljci ostvaruje se protokom vode kroz driper koji je posebno proizveden i zavaren na unutrašnju stranu cijevi. Ovaj driper ima na sebi dio za filtraciju vode, lavirint za regulaciju protoka i dio za izliv vode. Spoljašnja cijev je precizno laserski probušena na za to predvidjenom mestu. Cijevi su izrađene i kontrolisane u skladu sa EN ISO 9261:2011.

Uz program HDPE cijevi za vodu koje se koriste za primarnu mrežu za navodnjavanje i prateći fiting Peštan je u mogućnosti da vam ponudi kompletan sistem za navodnjavanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti