Hitno preduzeti sve mjere za početak rada državnog zatvora

12.07.2018. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Hitno preduzeti sve mjere za početak rada državnog zatvora

Neophodno je preduzeti sve neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, da se ovaj objekat što prije stavi u funkciju.

Zamjenik predsjedavajućeg  Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Mirko Šarović, šef Delegacije Evropske unije u BiH, specijalni predstavnik EU za BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, razgovarali su danas o potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti na otpočinjanju rada državnog zatvora (Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH).

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, da se ovaj novoizgrađeni, visokobezbjednosni objekat što prije stavi u funkciju.

Ministar Šarović je ovom prilikom predstavnicima Evropske komisije iznio stavove o  najavi mogućeg uvođenja kvota od strane Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU, naglasivši da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.

Ministar je posebno podcrtao da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh.ekonomiju a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5% i zapošljava 3.000 radnika. Osim toga, mjere bi se odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao ministar Šarović "u cilju zaštite svojih privrednika i Bosna i Hercegovina, morati uzvratiti odgovarajućim mjerama".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti