Hladnjače bugojanske kompanije "Heko" u punom kapacitetu

07.07.2014. 10:18 / Izvor: Fena
Hladnjače bugojanske kompanije 'Heko' u punom kapacitetu

Hladnjača ovog centra na izlazu iz Bugojna prema Kupresu radi punim kapacitetom, a stalno zaposlenim radnicima pomaže oko 150 sezonskih radnika.

Posljednje vremenske prilike pogoduju berbi malina i šumskih plodova, koja je u punom jeku na području gornjovrbaske regije.

Jedan od najvećih otkupljivača ovih proizvoda je Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit kompanije “Heko” d.o.o Bugojno.

Hladnjača ovog centra na izlazu iz Bugojna prema Kupresu radi punim kapacitetom, a stalno zaposlenim radnicima pomaže oko 150 sezonskih radnika.

"Što se tiče otkupne cijene maline, ponudili smo akontativnu cijenu od dvije KM po kilogramu, što ne znači da ona neće biti i veća. Vlada veliki interes ljudi za otkup ali i za poslove koje im nudimo u preradi prosječno 5-10 tona robe koju distribuiramo, uglavnom u inostranstvo", kazao je Agenciji  Fena Muhamed Palačkić, vlasnik kompanije “Heko”.

Ističe da bi ove godine od malinara iz Bugojna, ali i drugih općina, trebala biti otkupljena količina od oko dvije hiljade tona maline, te značajne količine šumskih kupina i borovnica.

"U ovoj sezoni ćemo sigurno otkupiti 3-3,5 hiljada tona raznih plodova, što jagodastog voća, što kultivisanog odnosno šumskog voća. Budući da se proizvodnja širi i da svakodnevno raste broj kooperanata s kojima sarađujemo, planirali smo i nove investicije", naglasio je.

Kompanija “Heko” obratila se, naime, zahtjevom nadležnim organima u Općini Bugojno, tražeći da joj se dodijeli u zakup poljoprivredno zemljište u Mjesnoj zajednici Kopčić, na pravcu prema Donjem Vakufu.

"Predali smo projekt u kojem smo naveli, između ostalog, da ćemo zasaditi petsto duluma i zaposliti 100-200 novih radnika, odnosno oko 1.500 sezonskih radnika. Planirali smo, također, otvaranje nove hladnjače na zemljištu u ovom dijelu grada koje zadnjih godina propada", istakao je.

Svoj razvojni put kompanija “Heko” počela je 2006., kada je za kratko vrijeme postala prepoznatljiva po veoma kvalitetnom rasadniku jagodastog voća.

U posljednje vrijeme intenzivirana je prerada voća i proizvodnja organskih proizvoda s prepoznatljivim sloganom “Naše voće-Vaše zdravlje”.

Također, Reprocentar jagodastog voća je u 2012. započeo s otkupom nekoliko vrsta gljive i danas je među najvećim izvoznicima finalnih proizvoda od gljiva na tržište zemalja EU i širom svijeta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti