HM Promet iz Maglaja šije odjeću za poznate svjetske brendove

25.04.2012. 13:57 / Izvor: eKapija.ba
HM Promet iz Maglaja šije odjeću za poznate svjetske brendove

Ovo je priča o tome kako mala krojačka radionica sa par zaposlenih, ali sa jasnom vizijom i istrajnošću, ispunjavanju zacrtanih ciljeva, za manje od dvije decenije postaje jedna od najcjenjenijih firmi za krojenje i šivanje zaštitne i modne odjeće u cijeloj Evropi.

Povjerenje su im poklonili BMW, Nissan, Mercedes Smart, Mitsubishi - dugačak je spisak svjetskih kompanija koje odjevaju zaposlenici kompanije HM Promet iz Maglaja.

A sve je počelo 1989. godine kada je Muhamed Hrnjić odlučio da proširi poslovanje male krojačke radionice u porodičnom vlasništvu "Melisa".

Što je planirao, to je i ostvario.

"Pošto smo supruga i ja radili u tekstilnoj industriji u Maglaju, sam sam sebi rekao da mogu više i bolje i odlučio sam se na otvaranje samostalne firme. Prepreka je bila dosta, počevši od osnivanje firme, od dobivanja saglasnosti. Nekada se puno drugačije gledalo kada je neko otvarao privatan, samostalan biznis", priča Hrnjić.

1994. godine ova mala radionica prerasta u današnji HM promet koji počinje svoj rad sa šest zaposlenika.

2000. godine potpisivanjem ugovara sa slovenačkom firmom, proširuju svoju djelatnost što dovodi do proširenja kapaciteta i upošljavanja novog broja radnika.

"Sada su kupcu, pogotovo u inostranstvu, najvažniji kvalitet i rokovi. Mi smo vidjeli tu svoju šansu koju smo i iskoristili", navodi direktor.

(Foto: Muhamed Hrnjić)

Ipak u poslovanju ove firme prava prekretnica dolazi 2001. godine kada potpisuju ugovor sa renomiranom njemačkom kompanijom Gottfried Schmidt, što im otvara mogućnost saradnje i rada za poznate svjetske brendove.

Poštovanje zacrtanih rokova i jasna vizija razvoja iz godine u godinu dovodi do toga da je u HM Prometu trenutno zaposleno 230 radnika koji svakog mjeseca njemačkom partneru isporučuju 40.000 komada raznih odjevnih predmeta.

HM Promet izvozi 98 posto svoje proizvodnje i višegodišnji unaprijed potpisani ugovori sa partnerima nude stabilnost firme i sigurnost njihovog poslovanja.

U HM Prometu misle i na budućnost firme.

"Sa Srednjoškolskim centrom smo prije tri-četiri godine napravili dobar dogovor gdje su na naš zahtjev otvorili odjeljenje koje ide na praksu u firmu HM Promet i poslije završetka prakse i trogodišnjeg odnosno četverogodišnjeg školovanja, oni dolaze u našu firmu i imaju odmah obezbijeđeno radno mjesto", ističe Hrnjić.

Kompanija HM Promet d.o.o. Maglaj dobitnik je BH Biznis nagrade "Gazela", koju dodijeljuje Kameleon M&M Grupa i zahvaljujući kojoj je bosanskohercegovačka javnost imala priliku upoznati se sa poslovnim rezultatima ove uspješne firme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti