HNŽ: Među prioritetima cesta Mostar - Čitluk i kružni tok na Tromeđi

08.06.2010. 10:26 / Izvor: Večernji List
HNŽ: Među prioritetima cesta Mostar - Čitluk i kružni tok na Tromeđi

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je srednjoročni program građenja i održavanja regionalnih cesta u HNŽ-u za razdoblje od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. godine. Budući da sredstva koja ubire županijsko Ministarstvo nisu dostatna za realizaciju nekih većih projekata, navedeni program se uglavnom odnosi na načine održavanja cesta.

Potpuna rekonstrukcija

Međutim, ako veće razine vlasti prestanu biti "gluhe" na apliciranje županijskog Ministarstva prometa i veza, resorni ministar ističe da je u planu potpuna rekonstrukcija nekih cesta. - Pod pretpostavkom da se financijska sredstva s drugih razina vlasti uvećaju, onda će Vlada i Skupština HNŽ-a odrediti prioritete kada je u pitanju cestovna infrastruktura. Međutim, svi mi znamo da je trenutačno najvažniji prioritet kod nas dionica ceste Mostar - Čitluk, kazao je Boris Babić, ministar prometa i veza HNŽ-a.

Ističe da je to jedna od najfrekventnijih cesta u Federaciji te da je za nju neophodno osigurati veliki iznos kako bi se rekonstruirala, ali da se to ne može izdvojiti iz sredstava koja prihoduje HN županija.

"Naše ministarstvo stvorilo je pretpostavke za rekonstruiranje Kobilovače, odnosno početka te dionice od semafora na raskrižju prema Čitluku i Širokom Brijegu. Urađen je idejni i glavni projekt, kao i elaborat eksproprijacije, ali je, prema procjenama projekta, za kvalitetnu rekonstrukciju neophodno osigurati sredstva s viših razina vlasti", tvrdi Babić.

Dodaje kako u protekle dvije tri godine nije bilo dovoljne potpore s viših razina prema projektima iz ove županije. "Bez obzira što smo mi za taj projekt rekonstrukcije dionice Mostar - Čitluk aplicirali u više navrata prema Federalnom ministarstvu, od njih dosad nije bilo sluha za izdvajanje financijskih sredstava", kazao je Babić. Prema njegovim riječima, već na idućoj sjednici Vlade HNŽ-a bi se trebalo razgovarati o izgradnji kružnog toka na Tromeđi u općini Čitluk. Ovaj projekt, ako prođe na Vladi, financirat će resorno županijsko ministarstvo i Općina Čitluk.

Fiksni iznos

"Ako program prođe na sljedećoj sjednici Vlade, pokreće se natječaj za izgradnju tog kružnog toka. Osim toga, planiran je nastavak rekonstrukcije dionice Prozor - Varvara, a dio sredstava bi se trebao izdvojiti i za dionicu Prozor - Konjic gdje su već prošle godine započeti radovi", naglasio je Babić. Osim navedenog, resorno ministarstvo ima u planu i rekonstrukciju, odnosno uređenje regionalnih cesta koje su još uvijek makadamske. Spomenimo i to da je u ovoj županiji godišnji iznos za održavanje cesta ugovoren već nekoliko godina, i to fiksno.

Tako, ugovorenim stavkama za cestovnu infrastrukturu održavanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se izdvaja oko 2,5 milijuna maraka godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti