HNŽ napokon usvojila Zakon o koncesijama

17.01.2013. 07:59 / Izvor: Dnevni list
HNŽ napokon usvojila Zakon o koncesijama

Usvajanje Zakona o koncesijama znači jako mnogo jer će to pojednostaviti procedure za dobivanje koncesija, čime bi se stvorile pretpostavke za povećanje prihodovne stavke u proračunu, što znači veće prihode županiji.

Nakon višesatne rasprave zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije su na jučerašnjoj sjednici usvojili dugo očekivani Zakon o koncesijama. Također je usvojen Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticaju razvoja malog gospodarstva i zaštite tradicionalnih djelatnosti obrta, te  nacrt proračuna HNŽ-a za 2013. godinu u iznosu od nešto više od 177 milijuna maraka.

Prema riječima Amera Zagorčića, ministra gospodarstva HNŽ-a, usvajanje Zakona o koncesijama znači jako mnogo jer će to pojednostaviti procedure za dobivanje koncesija, čime bi se stvorile pretpostavke za povećanje prihodovne stavke u proračunu, što znači veće prihode županiji.

Usvajanje Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticaju razvoja malog gospodarstva i zaštite tradicionalnih djelatnosti obrta je također jako bitan. "Tu bi se fiksno odredilo da je minimalna kota za poticaje 1 posto iz proračuna, što bi bilo nešto više od milijun maraka ako se uzme da smo ovu godinu imali stavku 0 za poticaje", kazao je Zagorčić.     

Ramiz Jelovac, predsjednik Skupštine HNŽ-a, po pitanju Zakona o koncesijama tvrdi kako je to dugo najavljivan i očekivan zakon, a posebno oni koji se bave i žive od njega očekuju preporod u županiji. "Prirodna bogatstva su bila tu i dosada i netko ih je koristio, međutim, nije bilo tih efekata, tako da ne vjerujem da će ovaj dokument donijeti nešto posebno u proceduri. Osobno smatram da Zakon nije napravljen na najsretniji način i da u primjerni neće dati učinka, posebno sa stajališta transparentnosti, jer je zamagljeno previše toga tako da je postojeći zakon koji je mijenjan mnogo bolji, to je moje osobo mišljenje", istaknuo je Jelovac. Po pitanju nacrta proračuna 2013.,  Jelovac je kazao kako je isti rađen polovicom prošle godine tako da nije usklađen s rebalansom koji je donesen krajem prošle godine. Što se tiče poticaja u poljoprivredi i poduzetništvu, Jelovac tvrdi kako se pokušava provesti zakonska visina naknada, međutim, s obzirom na situaciju u proračunu nije siguran da će i Ministarstvo financija prihvatiti, jer to je pomalo u odnosu na druge resore limitiranje iznosa bez obzira na preuzete obveze. 

"Mislim da bi imao smisla onda kada resori imaju postotak u proračunu pa da onda svako u okviru svog postotka ima mogućnosti raspoređivati", kazao je Jelovac. Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, smatra kako je realan prijedlog 1 do 6  posto i to poreznih prihoda za poticaje u poljoprivredi.

"Smatram da je konačno došlo vrijeme da se moraju ta skromna 2 posto izdvajati za poticaje u poljoprivredu i gospodarstvo skupa jer jedina smo županija u Federaciji koja niti ima zakona niti izdvaja sredstva za poticaje. Mi još imamo tu mogućnost gdje nas nitko ne opominje, ni Europska unija niti međunarodni sporazum koji je BiH potpisala bilateralno s njima. Zašto da ne iskoristimo bar s minimalnih 1 posto od poreznih prihoda. Samo to ulaganje svježeg novca u poljoprivredu može napraviti korak naprijed, ali ne samo na županijskoj razini, nego to mora pratiti i općinska razina, ali znamo da ima kontinuirani poticaj već 6-7 godina na federalnoj razini. I kada imamo te tri ljestvice u paketu, to je nešto što može napraviti korak unaprijed kada je u pitanju poljoprivreda", kazao je Jović.

Prema riječima ministra financija u Vladi HNŽ-a Samira Hadžihusejnovića, proračun za 2013. je bio realan u vremenu kada je nastajao, ali sada je to neka druga priča. "U odnosu na ono što smo predlagali u zakonu o proračunu, već sada su stvari takve da moramo smanjiti prihode za sljedeću godinu za nekih 8 milijuna. Moraju se smanjiti rashodi samim tim što su prihodi izvan očekivanja onih koji su bili u devetom mjesecu.  Mi smo već u studenome prošle godine dobili od DEP-a iz Sarajeva projekcije za kraj 2012., koje će biti na nekoj razini od 102 milijuna, a dogodilo se da je 100 milijuna i u skladu s tim zakon o proračunu za 2013. je bio na tragu izmjena i dopuna proračuna za 2012.", kazao je Hadžihusejnović. Tvrdi kako su već samim tim projekcije za 2013. bile smanjene u tom vremenu na 98 milijuna.

"Znači mi moramo apsolutno smanjivati i prihodovnu stranu, a samim tim i rashode jer će biti određenih obveza koje nećemo moći izvršiti na kraju fiskalne 2012., tako da to prenosimo u 2013., a moramo naći način kako to platiti. Nisam optimist, situacija nije nimalo dobra. Upozoravao sam na to u travnju mjesecu, ali me nitko nije slušao i ja sve to predajem u ruke skupštinskih zastupnika pa da vidimo što će biti", naglasio je Hadžihusejnović. Dodao je i to da, ako se uzmete u obzir da je 147 milijuna izvršenje poreznih obveza u prošlogodišnjem proračunu, znači, kada se odbiju namjenska sredstva, ostaju 22 milijuna, što je teško i gotovo nemoguće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti