Hoće li BiH ikada dobiti cjepivo protiv koronavirusa?

28.01.2021. 08:42 / Izvor: BHRT
Hoće li BiH ikada dobiti cjepivo protiv koronavirusa?

Veleposlanstva Kine i Rusije u BiH kažu da ne mogu precizirati točan datum isporuke njihovih cjepiva za našu zemlju.

Veleposlanstva Kine i Rusije u BiH kažu da ne mogu precizirati točan datum isporuke njihovih cjepiva za našu zemlju.

Potvrdili su nam samo da su zaprimili zahtjeve od bh. vlasti.

Ministarstvo civilnih poslova je priopćilo da oni nisu izravni pregovarači, već posrednici u pregovorima.

Uloga Ministarstva civilnih poslova je koordinacija u oblasti zdravstva, pa je Ministarstvo sukladno s tom ulogom objedinilo iskazane potrebe kako bi kroz zajedničku narudžbu pomogli bržoj realizaciji nabave cjepiva, potvrdili su za BHT1 iz ovog ministarstva.

Za sada objedinili su zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta, te ih proslijedili predstavništvu Pfizer-a u BiH, i veleposlanstvima Rusije i Kine u BiH.

Entiteti i Brčko distrikt u svojim zahtjevima iskazali potrebu za nabavku oko 570 tisuća doza ruskih, američkih i kineskih proizvođača.

Napominjemo da su ovo potrebe iskazane prema Ministarstvu zbog koordinacije zajedničke nabave, što ne znači da su to i jedine nabave koje vrše entiteti.

Ministarstvo civilnih poslova nema saznanja o tome kada će proizvođači odgovoriti.

Kažu da dalje aktivnosti diktiraju nadležni ograni entiteta i Brčko distrikta.

Nadležni organi entiteta ni danas nisu imali detaljnije informacije o nabavci, kao ni veleposlanstva od kojih je naša zemlja tražila cjepiva.

"Trenutno smo u stalnom kontaktu sa ovlaštenim institucijama BiH i entitetа kako bismo što prije riješili pitanje osiguranja isporuke ruske injekcije "Sputnik VE" u Bosnu i Hercegovinu", rekli su iz veleposlanstva Rusije.

"Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini je primilo pismo namjere Ministarstva civilnih poslova BiH o nabavci injekcije protiv COVIDA-19 te će biti u kontaktu sa istim o tome", saopćeno je iz veleposlanstva Kine.

Ravnatelj instituta za javno zadravlje Republike Srpske, komentirao je danas cjelokupan proces nabavki 250 tisuća ruskih cjepiva za taj entitet.

Izravnu nabavku koju vrši Republika Srpska vezano za rusku injekciju, koju očekujemo krajem veljaće, kao što smo i već više puta govorili, izvjesno je da bi ona mogla doći ranije, ne možemo sa sigurnošću tvrditi hoće li to biti polovica ili kraj veljače, rekao je Branislav Zeljković ravnatelj Instituta za javno zdravlje RS.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je ugovorila kroz mehanizam COVAX milijun i 232 tisuće doza cjepiva, te kroz mehanizam opsrkbljivanja Europske unije još 892 tisuće doza.

Do danas točan datum isporuke tih cjepiva nije poznat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti