Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hoće li Mostar biti prvi grad u kojem će se zabraniti rad nedjeljom?

31.08.2021. 11:31 / Izvor: bljesak.info

U Mostaru bi mogao biti zabranjen rad nedjeljom, ukoliko se u Gradskom vijeću digne dovoljno ruku za amandman kojeg će na današnjoj sjednici predložiti vijećnici HDZ-a BiH. 

Naime, na sjednici će se pred vijećnicima naći ''Odluka o dopuni Odluke o radnom vremenu pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine i ugostiteljstva na području Grada Mostara''.

Tako se ''za ugostiteljske objekte koji posluju unutar grupe Restorani-tipa objekti brze prehrane - fastfood-ovi, izuzetno dozvoljava priprema, prodaja i dostava hrane i pića u periodu od 24:00 sata do 3:00 sata uz zabranu konzumacije i usluživanja hrane i pića unutar objekata, kao i na površini koja pripada objektu''.

Na ovu odluku će biti uloženi amandman kojim se briše ''zabrana konzumacije i usluživanja hrane i pića'', piše Bljesak-info.

Bit će predložen i amandman o zabrani rada nedjeljom praznicima te neradnim danima pravnim i fizičkim osobama.

Prema prijedlogu HDZ-a BiH, od ovoga bi bile izuzete trgovine koje se bave proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda od 7-10 sati, tržnicama od 7-12 sati , trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira 8-22 sati, ljekarnama po rasporedu dežurstva te benzinskim pumpama.

U svojem obrazloženju Klub HDZ-a BiH navodi kako amandmani imaju za cilj zaštitu prava radnika te da podaci iz drugih kantona gdje je na snazi ovaj zakon nije došlo do pada prometa zbog zabrane rada nedjeljom.

PODIJELI:

TAGOVI:

Mostar

neradni dan

nedjelja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti