Hoće li oporezivanje edukacija zaposlenika imati uticaj na ulaganja u kadar?

03.07.2018. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Hoće li oporezivanje edukacija zaposlenika imati uticaj na ulaganja u kadar?

Sve velike korporacije znatna sredstva ulažu u dodatnu edukaciju svojih zaposlenika.

Sve velike korporacije znatna sredstva ulažu u dodatnu edukaciju svojih zaposlenika. Ulaganje u vlastiti kadar svugdje u svijetu postalo je redovita praksa, a takav trend sve je češća pojava i kod domaćih kompanija. Hoće li doći do promjena na ovom polju znat će se nakon usvajanja Novog Zakona o porezu na dohodak čija je javna rasprava završena početkom ove godine.

Tekst Zakona još nije siguran, a prema informacijama iz Federalnog ministarstva finansija do Javne rasprave su imali 17 verzija ovog Zakona.

Kako navode iz Savjetodavnog servisa firme REC, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak iz marta 2017. godine, koji je dat na javnu raspravu u članu 17. stav (5 pod c) navodi da razni oblici stručnog usavršavanja koja su u vezi s djelatnošću poslodavca i isplatioca prihoda ne ulaze u dohodak od nesamostalnog rada i ne podliježu oporezivanju.

Ipak, napominju da jako bitno o kakvoj je edukciji riječ i za koje svrhe, kako s aspekta sadašnjeg Zakona, tako i vjerovatno s aspekta novog.

Ajka Rovčanin, ekonomska ekspertica u Institutu za razvoj mladih KULT za Akta.ba pojašnja da u prijedlogu novog Zakona o porezu na dohodak jasno stoji da stručno usavršavanje zaposlenika nije oporezivo.

"Dakle, eksterne edukacije na koje poslodavac šalje svoje zaposlenike i plaća to za njih, nisu oporezive. Ovaj zaključak dajem pod pretpostavkom da se pod stručnim usavršavanjem u Zakonu misli na eksterne edukacije", navodi ona.

Naglašava da praksa oporezivanja stručnog usavršavanja nije bila zastupljena ni kod starog, odnosno važećeg Zakona. "Time, nema negativnog utjecaja na ulaganja u kadar", ističe Rovčanin.

Kako napraviti distinkciju da bi se odredio porezni tretman iste, tj. da li će ta edukacija biti oporezovana, te tretirana kao plaća (puni doprinosi i porez na dohodak), zavisi od poslodavca. 

"Poslovaci ću bukvalno morati odvagati odluku, a inspektor se sa tim može složiti ili ne. Ipak, da nije baš u toj mjeri proizvoljno postoji određeno pravilo u poslovnom interesu i ukoliko posao ne može bez toga, onda edukacija nije oporeziva, a ukoliko zaposlenik može najnormalnije nastaviti svoje radne zadatke i bez toga, a ona se uplati, onda je u tom slučaju oporeziva", objašnjava savjetnik u Reviconu, dodajući da će se novim Zakonom zadržati sličan pristup.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti