Hoće li poljoprivrednike obrtnike zaobići fiskalizacija?

28.04.2016. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Hoće li poljoprivrednike obrtnike zaobići fiskalizacija?

Kako bi upoznali poljoprivrednike o toj obavezi, Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK organizovalo je sastanak sa predstavnicima Obrtničke komore TK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Na području Tuzlanskog kantona registrovano je više od 11 hiljada obrtnika. Mnogi od njih su poljoprivrednici, a iz godine u godinu se taj broj povećava. Međutim, nisu svi poljoprivredni proizvođači registrovani, odnosno nisu u sistemu fiskalizacije.

Kako bi upoznali poljoprivrednike o toj obavezi, Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK organizovalo je sastanak sa predstavnicima Obrtničke komore TK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Zakonom o fiskalizaciji u Federaciji BiH poljoprivrednici-obrtnici oslobođeni su sistema fiskalizacije, navode iz Obrtničke komore TK. No, na današnjem sastanku je ustanovljeno da su zapravo toga oslobođeni samo poljoprivrednici/obrtnici koji su registrovani kao paušalci. Oni poljoprivrednici/obrtnici koji su registrovani kao osnovna, dopunska ili dodatna djelatnost i koji vode poslovne knjige, po zakonu moraju imati fiskalnu kasu.

"To je za obrtnike neprihvatljivo" ističe Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore TK i dodaje "Mi nismo zadovoljni sa ovakvom odlukom. Ovo je zakon i on se mora primjenjivati, međutim mi ćemo krenuti u proceduru izmjene odnosno dopune tog zakona, jer po mišljenju poljoprivrednika/obrtnika, poljoprivredniku ne treba fiskalna kasa. Ako su izuzete banke, osiguravajuća društva, elektrodistribucija, pošta, pa na kraju i advokati, zbog čega je morao biti fiskaliziran poljoprivrednik/obrtnik".

U okviru Obrtničke komore TK trenutno je registrovano 416 poljoprivrednika, a vjeruju da će se broj do kraja godine povećati, a ovaj sastanak je bio prilika za razjašnjavanje određenih informacija vezanih za fiskalizaciju kao obavezu registrovanih poljoprivrednika. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i do sada je vršila nadzor nad radom registrovanih poljoprivrednika. Uglavnom se to odnosi na pitanja da li su subjekti registrovani u skladu sa zakonom, te da li izdaju račune. Ostala pitanja vezana za fiskalizaciju u nadležnosti su Porezne uprave.

"Na poljoprivrednom proizvođaču je sada da se opredijeli da li će voditi poslovne knjige i samim tim morati biti dio fiskalnog sistema, ili će on odlučiti da bude paušalac i samim tim paušalno plaćati porez. Ovođenjem u sistem, mi onda možemo ući u kontrolu tih subjekata", ističe v.d. direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović.

"Naš zajednički cilj, i glavni cilj današnjeg sastanka je upravo razjašnjenje podzakonskih i zakonskih akata i podakata i a sve kako bi smo bili u mogućnosti da obezbijedimo povoljan poslovni ambijent odnosno poslovanje za naše novoregistrovane obrtnike", rekao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

Na taj način se želi smanjivati i siva ekonomija. No, iz Obrtničke komore su izričiti, fiskalizacija nije dobra za poljoprivrednike. U ovoj godini očekuju registraciju novih 500-tinjak poljoprivrednika/obrtnika kojima bi fiskalizacija bila dodatni namet, te će radi toga tražiti izmjene takvih zakonskih odredbi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti