Hoće li propast projekta Bloka 7 koštati i građane: Poskupjet će struja u BiH?

01.10.2021. 11:35 / Izvor: N1
Hoće li propast projekta Bloka 7 koštati i građane: Poskupjet će struja u BiH?

Janez Kopač iz Energetske zajednice Evropske unije rekao je da će građani Bosne i Hercegovine "platiti" propast projekta Bloka 7, tako što će doći do povećanja cijene električne energije.

Janez Kopač iz Energetske zajednice Evropske unije rekao je da će građani Bosne i Hercegovine "platiti" propast projekta Bloka 7, tako što će doći do povećanja cijene električne energije.

Kako nam je objasnio Kopač, Blok 7 je bio planiran davno, u vrijeme Socijalističke Jugoslavije, te su se za to vrijeme vremena promijenila i iz tog razloga je sada blok na ugalj neaktuelan. S tim u vezi Evropa i cijeli svije ide u dekarbonizaciju.

"Čuli ste predsjednika Kine koji je najavio da više neće finansirati termoelektrane na ugalj, vjerovatno će to uraditi i u Kini, tako da ugalj prestaje biti dio energetskog miksa", izjavio je Kopač za N1.

Dodao je kako za ovaj započeti projekat u Tuzli – Blok 7 – sada treba dogovoriti kako da se izađe iz ove situacije.

"Uložene su bile neke pare, vjerovatno će doći do pregovora između Federacije, odnosno Elektroprivrede BiH i kineskog partnera ko će pokriti šta, ali moje lično mišljenje je da sumnjam da će doći do konačne realizacije projekta", kazao je.

"Elektroprivreda novac treba usmjeriti na ekološku sanaciju postojećih blokova"

Istakao je da bi bilo dobro usmjeriti novac, koji Elektroprivreda BiH nema previše, kako je kazao Kopač, u prije svega ekološku sanaciju postojećih blokova koji rade efektivno da im se produži njihov životni vijek i usmjeriti sve snage u izgradnju obnovljivih izvora energije.

"Da li će se to postići sa postojećim kineskim partnerom i preusmjeriti taj ugovor između Elektroprivrede BiH i kineskog partnera u tako nešto, to ja ne znam. Treba voditi pregovore između te dvije firme, ali svakako je da tu nema neke lične odgovornosti; zadesilo se da su se vremena promijenila i ugalj više nije toliko aktuelan za budućnost", naglasio je Kopač.

Istakao je i kako bi se u dogledno vrijeme, za nekoliko godina, mogla plaćati i cijena na emisije ugljen dioksida.

EU, SAD i Kina usmjereni na dekarbonizaciju

Kopač nam je rekao i da ovaj projekat Blok 7 predviđa njegov životni vijek do 2060. godine te potcrtava da je to danas potpuno nerealno, te ako bi i došlo do izgradnje, taj blok bi se zaustavio mnogo prije te godine.

"U Sloveniji je Termoelektrana Šoštan bila izgrađena sa životnim vijekom do 2044. godine, ali izgleda da će ga zaustaviti novi moderni blok za par godina. Jednostavno je ta dekarbonizacija u koju se usmjerava Evropska unija, Sjedinjene Američke Države pa i Kina tako intenzivna i postala je takva u zadnjih godinu, dvije. Intenzitet s kojim se svijet pomijera u taj pravac nevjerovatna je i niko to nije mogao predvidjeti unazad dvije godine", izjavio je Kopač gostujući na N1.

Kazao je kako investicioni projekat za Blok 7 predviđa uvođenje cijene CO2 tek 2034. godine i da će tad biti 7 eura na tonu, ali cijena toga sad u EU je oko 65 eura na tonu te se podigla za posljednju godinu i po dana. Naglasio je i kako do ove odluke ne bi smjelo doći, ali ali da je izgledno da će se ta investicija prekinuti.

Hoće li bh. građani plaćati propast Bloka 7?

O tome ko će fakturisati dosadašnji potrošeni novac, Kopač kaže kako prije svega treba pogledati koliko je do sada bilo plaćeno.

"Elektroprivreda BiH je platila 10 posto vrijednosti avansa, znači oko 200 miliona KM plus troškove za pripremne radove. Taj avans morao bi platiti, odnosno vratiti kineski partner ako do posla neće doći, odnosno ako se neće redefinirati u nešto drugo ali to je stvar njihovih pregovora. Ovo za pripremne radove ne znam koliko se potrošilo, ali u dimenzijama cijelog bloka nije mnogo, tako da direktan odgovor ko će to platiti – Elektroprivreda će to platiti", naglasio je.

"Odnosno, platit će njeni građani, odnosno potrošači električne energije. Domaćinstva su subvencionisana i to prekomjerno. Ja mislim da je cijena koju plaćaju domaćinstva oko polovinu proizvodne cijene u termoelektranama u vlasništvu Elektroprivrede i naravno sve ostalo kroz subvencioniranje plaćaju komercijalni potrošači", dodao je.

Na naše pitanje da li to znači da će cijene elelktrične energije rasti, Kopač odgovara: "Za domaćinstva bi to moralo biti realno. Doći će i do povećanja cijene za CO2 i to će neko morati da plati, a što se tiče ovih troškova za Blok 7, za sada niko nije platio račun jer je to plaćeno kreditom i taj kredit će morati otplatiti".

Kopač je za N1 dodao i da je odluka Kine da ne finansira termoelektrane na ugalj po svijetu možda nešto veoma dobro što se desilo BiH, kao i da će to ubrzati dekarbonizaciju. Dodao je i da BiH ima velikih potencijala u vezi sa preorijentacijom zbog sunca i vjetra na svom teritoriju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti