Hoće li se TK ponovo zadužiti: Deficit za prva tri mjeseca 12 miliona

21.04.2014. 08:03 / Izvor: Oslobođenje
Hoće li se TK ponovo zadužiti: Deficit za prva tri mjeseca 12 miliona

Deficit u budžetu Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca ove godine iznosi 12 miliona maraka, potvrdio je Miralem Nuhanović, ministar finansija u Vladi TK-a.

Deficit u budžetu Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca ove godine iznosi 12 miliona maraka, potvrdio je Miralem Nuhanović, ministar finansija u Vladi TK-a.

Prema njegovim riječima, za plaće, topli obrok i prevoz 9.700 korisnika budžeta izdvoji se oko 215 miliona KM, dok je, prema procjenama, priliv u budžet 250 miliona. Preostalih 35 miliona ostaje za socijalna davanja i sve ostalo, tako da, nažalost, ni ove godine neće biti novca za neke razvojne planove.

Kada je u pitanju informacija da će se zbog evidentno teške situacije u budžetu najmnogoljudniji kanton zadužiti za novih 45 miliona, ministar Nuhanović kazao je da za sada nema zvanične potvrde o novom zaduživanju.

"O tome još ne možemo govoriti jer ne znamo šta će biti sa rebalansom budžeta. Druga stvar, budžet se ne može zadužiti onoliko koliko su nečije želje. Budžet se može zadužiti onoliko koliko zakonodavac kaže. Vlada u prošlom sazivu zadužila se 21,5 miliona KM za isplatu zaostalih obaveza. Devet miliona je operativno, a ostalo će ići na Skupštinu zato što nije donesena odluka ko će potpisati ugovor", istakao je resorni ministar, dodajući da za nova zaduženja treba i nova procedura.

Akumulirani gubitak u budžetu TK-a je oko 100 miliona KM. Da je stanje u budžetu alarmantno, pokazuje i činjenica da je prošla plata isplaćena tek kada su posuđena namjenska sredstva.

"Vlada je tačno navela da se ta sredstva prvo moraju vratiti i to smo i učinili. Moram da kažem da je namjenskih sredstava u prošlom periodu uzeto u iznosu od 32 miliona i to nije vraćeno", kazao je ministar Nuhanović.

On je na kraju svog obraćanja novinarima istakao da će se isplata iz budžeta vršiti prema prilivu sredstava, a prednost će imati socijalna davanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti