Hodo: U BPK nije zabilježen poseban trend otpuštanja radnika

04.04.2020. 08:29 / Izvor: Fena
Hodo: U BPK nije zabilježen poseban trend otpuštanja radnika

Direktorica kantonalne Službe za zapošljavanje izrazila je nadu da će biti realizirani i programi Federalnog zavoda za zapošljavanje koji su trenutno zaustavljeni.

Direktorica Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nafija Hodo tvrdi da na području tog kantona nije zabilježen poseban trend otpuštanja radnika u situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Po njenim riječima, iako je privremeno zatvoren značajan broj privrednih subjekata, ponajviše u uslužnim djelatnostima, u martu je za šest osoba manji broj nezaposlenih osoba u odnosu na februar.

"U februaru smo imali 3. 251 nezaposlenu osobu, a u martu 3. 245. U prvom dijelu marta, u okviru programa Federalnog zavoda, poslodavci su počeli odjavljivati ljude sa evidencije tako da su u radni odnos u martu primljene 93 osobe. U isto vrijeme, iz radnog odnosa nam je došlo 76 osoba. Pratili smo odnos mart i februar i ispostavlilo se da nije zabilježen poseban trend otpuštanja radnika  što se tiče tehnološkog viška.  Najveći broj dolazaka na evidenciju se odnosi na istek ugovora u radu, a tako je bilo i u februaru", pojasnila je Hodo.

Ocijenila je da uprkos situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, goraždanski poslodavci nisu pristupili radikalnim mjerama otpuštanja radnika

"U BPK ipak nije došlo do značajnog otpuštanja ljudi tako da se nadam da će vlasti na svim nivoima odgovoriti na te pozitivne inpute poslodavaca i da će se poduzeti mjere jačanja privrednog sektora i pomoći realnom sektoru", istakla je ona.

Direktorica kantonalne Službe za zapošljavanje izrazila je nadu da će biti realizirani i programi Federalnog zavoda za zapošljavanje koji su trenutno zaustavljeni.

"Još 28. februara imali smo javne pozive za veliki broj projekata Federalnog zavoda za zapošljavanje i radovao nas je veliki broj aplikacija sa područja BPK Goražde gdje je oko 69 poslodavaca apliciralo za zapošljavanje, a bio je i veliki broj aplikacija za samozapošljavanje. Međutim, pojavom pandemije dobili smo instrukcije od Federalnog zavoda da se sve obustavlja do daljnjeg. Nadati se da će se stanje normalizirati i da će se ti programi moći realizirati jer je veliki broj poslodavaca u prvom dijelu marta odjavio i primio ljude u radni odnos, tako da smatramo da bi te ugovore trebalo potpisati i realizirati", istakla je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Podsjetila je da je u ovoj ustanovi, u skladu sa izdatim naredbama i preporukama, rad sa strankama i poslodavcima organiziran putem telefona i interneta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti