Horizont 2020: Šansa za bh. istraživače i inovatore

07.07.2014. 14:11 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Horizont 2020: Šansa za bh. istraživače i inovatore

Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija - pet zemalja zapadnog Balkana, kao i Republika Moldavija, osigurale su puni pristup novom sedmogodišnjem programu Evropske unije.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija - pet zemalja zapadnog Balkana, kao i Republika Moldavija, osigurale su puni pristup novom sedmogodišnjem programu Evropske unije za istraživanje i inovacije, pod nazivom Horizont 2020. Zajedno sa Robert-Jan Smitsom, generalnim direktorom za istraživanje i inovacije pri Evropskoj komisiji, ovih šest zemalja potpisale su u Briselu 1. jula sporazume o pristupanju.

U ime Bosne i Hercegovine potpis je stavio Igor Davidović, šef misije BiH pri EU.

"Naše učešće u Horizontu 2020 nastavlja se kako bi se otvorili novi horizonti i mogućnosti i za institucije i za istraživače u raznim poljima istraživanja. Novi sporazum asocijacije nastaviće davati priliku bh istraživačima da se uključe u u najbolje istraživačke projekte širom Evrope."

 Sve zemlje su sarađivale sa Evropskom unijom u oblasti istraživanja i inovacija, što će nastaviti u okviru programa Horizont 2020, navodi Zora Stanić iz Press ureda Evropske komisije i specijalnog predstavnika EU u BiH.

"Istraživači, poslovni i drugi istraživački partneri iz ovih šest država već su dobro upoznati i uključeni u istraživačke projekte i mreže u Evropskoj uniji. Činjenica da sve zemlje istovremeno pristupaju programu također će proširiti mogućnosti za regionalnu saradnju. Da bi se iz programa Horizont 2020 dobio maksimum, svih šest zemalja treba da nadograđuju svoja iskustva iz FP7, i unapređuju nacionalne istraživačke i inovacijske kapacitete. Iako je učešće malih i srednjih preduzeća još uvijek ograničeno, broj malih preduzeća koja se uključuju u istraživanje i inovacije raste, što predstavlja još jedan kvalitetan korak prema uspješnom učešću u programu Horizont 2020, imajući u vidu veći fokus programa na cjelokupan inovacijski lanac, od laboratorije do tržišta. Sporazumi o pristupanju, koji će se primjenjivati retroaktivno od 1. januara 2014., omogućit će istraživačkim i inovacijskim tijelima iz svih pet zemalja zapadnog Balkana i Moldavije da od samog početka iskoriste prilike za finansiranje koje im se nude u okviru programa Horizont 2020. Program će trajati od 2014. do 2020. S ovim današnjim potpisima, ukupno deset zemalja je trenutno pridruženo programu Horizont 2020."

Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, napominje da ukupna vrijednost programa Horizont 2020 iznosi nekoliko milijardi eura.

"Iz perspektive Evropske unije ovo je mali projekat. Mi smo ga sufinansirali sa iznosom od 300.000 eura, međutim, bitno je da su osobe koje su uključene u ovaj projekat, ministarstva i druge odgovorne institucije, sada dobile neophodno znanje koje se veže za provedbu ovog projekta koji će se nastaviti sljedećih sedam godina. Vidjeli ste da se radi o jednom ogromnom projektu koji se tiče razvoja i istraživanja. Bitno je da je ispunjena ova misija i da Bosna i Hercegovina sada ima priliku da radi dalje na tome. Horizont 2020 trajat će sljedećih sedam godina i ukupna vrijednost ovog projekta iznosi nekoliko milijardi eura. Vijeće ministara je 20.06. odlučilo o tome da će se Bosna i Hercegovina pridružiti ovom programu. To će omogućiti zvanično učešće u projektu, a isto tako i poboljšanje u svim oblastima koje se tiču razvoja istraživanja."

Stručna savjetnica za međunarodnu saradnju i evropske integracije pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, Alma Hasanović, ističe da će se Bosni i Hercegovini otvoriti evropski fondovi za nauku i inovacije kao i svim drugim članicama EU.

"Sporazum će se primjenjivati od prvog januara 2014. godine", podsjeća Hasanović.

"Potpisivanjem međunarodnog sporazuma, našoj naučnoj zajednici, kompanijama koje imaju kapacitet za inovativnost, i u jednom dijelu programa predstavnicima civilnog društva, otvoriće se EU fondovi za nauku i inovacije, kao i svim drugim zemljama članicama Evropske unije, vrijedni 77 milijardi eura za period 2014.-2020. godina. Ovo je prilika za našu zemlju i za našu akademsku zajednicu. Da li će projekti biti izabrani za finansiranje, zavisi od kvaliteta predloženih projekata, i uspjeh naših institucija zavisi uveliko o tome koliko će biti vješti da se povežu sa međunarodnim partnerima. Naglasiću, što je vrlo važno, da će i zemlje našeg regiona biti pridružene ovom programu, što znači da su regionalne naučne institucije također ravnopravni partneri u projektima koji se finansiraju kroz Horizont 2020. Horizont čine glavne tri teme – izvrsnost u nauci, industrijsko vodstvo i društveni izazovi."

Pred potpisivanje Sporazuma o Horizontu 2020 u Briselu, u Sarajevu je održana konferencija pod nazivom "Izgradnja kapaciteta u BiH za evropske programe i inicijative za istraživanja i tehnološki razvoj”. Tom prilikom je Branka Savić, iz Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srpske, istakla kako je to odlična prilika za upoznavanje sa projektom Horizont 2020.

"Ja se nadam", kaže ona, "da će naši istraživači uspjeti da iskoriste, da su prepoznali šansu koju nudi ovaj program Horizont 2020 i da ćemo na taj način pomoći našoj zemlji da dođemo do sredstava koja su bespovratna. Preporučujem našim istraživačima da naprave kvalitetne projektne prijedloge, da imaju u vidu teme koje su aktuelne, evo, imajući u vidu i ove poplave koje su nas zadesile, da napišu projektne prijedloge koji će riješiti velike društvene izazove s kojima se suočava naša zemlja, kao, primjerice, što je projekat upravljanja elementarnim nepogodama."

Prva zemlja regiona koja je potpisala Međunarodni sporazum o pristupanju Horizontu 2020 bila je Crna Gora. Ministarka nauke ove zemlje, Sanja Vlahović, govori o ciljevima kako bi se oblast nauke i inovacija podigla na viši nivo.

"U odnosu na prethodni period, uspjeli smo da značajno podignemo nivo ulaganja u nauku i istraživanje u našoj zemlji. Važno je napomenuti da će ove godine iz budžeta, ali i ostalih izvora, biti korišćen maltene trostruki iznos sredstava u odnosu na prethodni period. To će svakako učiniti da već u narednom periodu i zvanična statistika prepozna rast ulaganja u naučna istraživanja u Crnoj Gori, što nas približava, barem korak, vrlo zahtjevnom izazovnom cilju koji je Evropska unija postavila pred nas, a koji tako jarko želimo da dostignemo. U cilju stvaranja značajnog efekta, naša zajednica, razumijevajući da Crna Gora ima relativno ograničen broj naučno-istraživačkih radnika, naučnika i istraživača, predano radimo na stvaranju sinergije među njima, na stvaranju jače veze između naših naučnika istraživača, ali i njihovih naučno-istraživačkih institucija. Ono što je za nas jako važno jeste da pored zemalja iz regiona želimo izuzetno dobru saradnju sa državama Evropske unije, ali i pored toga podstičemo naše naučnike istraživače za učešće u programima kao što su KOST. EUREKA, SPS 7, a uskoro Horizont 2020."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti