Hošo: Samo biznis može kreirati ekonomski prosperitet zemlje

28.02.2019. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Hošo: Samo biznis može kreirati ekonomski prosperitet zemlje

Hošo vjeruje da postoje mogućnosti da se mijenjamo. Vjeruje da je moguće promijeniti okruženje i ambijent u BiH u kojem živimo i radimo.

Samo biznis može kreirati ekonomski prosperitet zemlje, dok državne institucije mogu biti tu da kreiraju okvire, kazao je Jasmin Hošo, profesor Ekonomskog fakulteta Univerzitetat u Sarajevu i direktor kompanije Tondach u BiH tokom panela "Unapređenje poslovnog okruženja Bosne i Hercegovine", koji je održan u okviru Ekonomskog foruma u Sarajevu.

U svom opsežnom i nadahnutom izlaganju Hošo je rekao kako će doći do značajnih promjena na globalnoj sceni u budućnosti u ekonomskom smislu, te je zabrinjavajuće kako će se i na koji način razvijati Evropa i kako i na koji način će BiH u okviru u kojem živimo zauzeti svoju poziciju, odnosno pozicionirati se.

Naveo je da prema podacima Transparency International šest milijardi ljudi od 7,6 milijardi koliko nas živi na zemaljskoj kugli živi sa koruptivnim vladama ili koruptivnim institucijama.

"BiH nije nešto novo u svemu ovome. Većina uspješnih i bogatih zemalja je prošla fazu kroz koju prolazi Bosna i Hercegovina u posljednjih 20 godina i ono što nas čeka narednih dekada", rekao je Hošo.

KOME PRIPREMAMO RADNU SNAGU? 

Smatra kako je poslovno okruženje u našoj zemlji moguće unaprijediti, te ono na čemu moramo raditi je predvidivost, stabilnost i rast.

"BiH je teško poslovati bez regiona, tako da se  trebamo vidjeti u regionalnom okviru sa našim susjedima Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom i svim drugim zemljama sa kojim se natječemo", istaknuo je Hošo, te postavio jasno pitanje. Da li radnu snagu koju danas obrazujemo pripremamo za neke druge ekonomije?

Vjeruje da postoje mogućnosti da se mijenjamo. Vjeruje da je moguće promijeniti okruženje i ambijent u BiH u kojem živimo i radimo.

"Vidim šansu u utakmici između zemalja iz susjedstva, te BiH može da se profirira u odnosu na druge i da bude ispred drugih. Regionalna konkurentnost, paralelno sa regionalnom saradnjom mogu biti dva velika pokretača budućeg razvoja BiH", pojasnio je Hošo, navodeći kako ga ne brine Brexit, trgovinski ratovi, ali ga brine mogućnost finansijske krize narednih godina, kao i to da će susjedi koji su nam konkurencija biti brži od nas.

Iznoseći podatke, naveo je kako na indexu prosperiteta koji mjeri 148 zemalja BiH nema, stoga nam smatra ovo treba biti poticaj , izazov da se nađemo i da se mjerimo sa drugima.

Dalje, navodi kako BiH nećete naći ni kod US New&World Report koja mjeri rejting najboljih univerziteta. Naših susjeda Hrvatske, Slovenije, Srbije ima, tako da sve to pojašnjava govori o poziciji i konkurentnosti  za neko buduće vrijeme.

Smatra da je potrebna snažnija povezanost između biznisa, škola, vladinih i nevladihih institucija, kako bi kreirali novu vrijednost, propoziciju i stratešku poziciju BiH.

INICIJATIVA "1.000 MOGUĆNOSTI"

Također, navodi kako je potrebno uvjeriti strane kompanije da je BiH sigurna, pouzdana i profitabilna lokacija investiranja.

"Model traženja pomoći treba biti iza nas i on se treba mijenjati. Mi trebamo predstaviti ono što možemo i ono što znamo. Trebamo uvjeriti strane kompanije da je BiH sigurna, pouzdana i profitabilna lokacija za investiranje. Moramo biti ambiciozni da znamo gdje želimo biti za 10 godina."

U okviru Ekonomskog foruma, Hošo je predstavio i inicijativu "10.000 mogućnosti", koja se  suprostavlja demografskim izazovima. Ova inicijativa je namjenjena mladim osobama između 16, 18 ili 24 godine, kako da se iz nevidjivih zajednica približe poslodavcima.

E. Ko.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti