Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hotelijeri u RS očekuju neophodnu pomoć Vlade za nastavak poslovanja

21.07.2020. 15:20 / Izvor: SRNA

Predstavnici hotelijera i drugih privrednih društava iz oblasti turizma i ugostiteljstva u Republici Srpskoj predložiće Vladi Srpske da nastavi sa paketom pomoći kako bi u ovoj djelatnosti, koja je među najugroženijim usljed pandemije virusa korona, bila sačuvana radna mjesta i nastavljeno poslovanje.

Na današnjem sastanku u Banjaluci, koji je organizovala Privredna komora Republike Srpske, navedeno je da je pomoć neophodna jer sa trenutnim brojem noćenja i gostiju hotelijeri ne mogu nastaviti rentabilno poslovanje, te da će, ukoliko ona izostane, biti prinuđeni da smanjuju broj radnika ili ih otpuštaju, te zatvaraju objekte. 

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je jedan od zahtjeva da Vlada Srpske u narednim mjesecima prati stanje u ovoj djelatnosti, odnosno zaposlenost i prihode, te da se nastavi paket pomoći i da zaposleni imaju minimalne plate i uplaćene doprinose.

Račić smatra da je potrebno uspostaviti i dijalog sa Institutom za javno zdravstvo Srpske kako bi se definisale nove mjere za ugostiteljstvo, odnosno da se broj posjetilaca definiše za metre kvadratne, a ne za broj gostiju.

"Hotelijeri imaju primjedbe i na cijenu električne energije i u dijalogu sa `Elektroprivredom Republike Srpske` pokušaćemo definisati nove uslove za cijenu struje, posebno u kriznom periodu", rekao je Račić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, hotelijeri će tražiti i da im se reprogramiraju sve obaveze prema "Elektroprivredi" i komunalnim preduzećima.

Račić je naveo da hoteli u Srpskoj usljed virusa korona već od 15. marta nisu imali goste, dodavši da je ova privredna djelatnost ugrožena jer je u junu popunjenost kapaciteta bila svega sedam odsto, što onemogućava održavanje zaposlenosti.

Direktor banjalučkog hotela "Bosna" Radenko Damjanović rekao je da će, ukoliko ne dobiju pomoć, u ovom hotelu morati da smanje broj radnika ili da zatvore hotel.

On je dodao da je popunjenost kapaciteta u ovom hotelu samo 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Damjanović je naveo da u ovom periodu nije bilo otpuštanja radnika, već da nisu produžavani ugovori za petnaestak radnika kojima su oni istekli. 

Direktor banjalučkog hotela "Palas" Miroslava Pijetlović rekla je da u aprilu nije ostvareno nijedno noćenje, u maju 0,5 odsto, a u junu oko 10 odsto, što je nedovoljno za rentabilno poslovanje ovog hotela sa 15 zaposlenih.

Ona je dodala da su u ovom hotelu podržali apel Vlade Srpske, te su zadržali sve radnike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti