Hrana u Srbiji je bezbjedna, ali treba dodatno raditi na poboljšanju kvaliteta

01.05.2019. 09:45 / Izvor: SRNA
Hrana u Srbiji je bezbjedna, ali treba dodatno raditi na poboljšanju kvaliteta

Hrana u Srbiji je bezbjedna, odnosno namirnice su ispravne, budući da je prihvaćena regulativa EU kada je u pitanju ta oblast ali treba dodatno raditi na poboljšanju kvaliteta.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je hrana u Srbiji bezbjedna, odnosno da su namirnice ispravne, budući da je prihvaćena regulativa EU kada je u pitanju ta oblast te da treba dodatno raditi na poboljšanju kvaliteta.

On je naveo da je u Srbiji uređeno tržište kada je u pitanju meso, da inspekcije redovno kontrolišu njegovu ispravnost i da meso za koje je prošlo šest mjeseci od klanja i zamrzavanja ne može da bude uvezeno u Srbiju.

"Prihvatili smo regulativu EU i najbolje uređeno tržište hrane koje postoji u svetu, ispravnost mesa prilikom ulaska proveravaju veterinarske inspekcije, a u maloprodajnim obektima i druge inspekcije, tu nema nekih velikih problema", rekao je Nedimović.

Prema njegovim riječima, Srbija je dio jedinstvenog sistema i gdje god se desi neki incident ili sumnja, automatski se pojavljuje upozorenje u softverskom sistemu i onda kreću svi sistemi kontrole.

On je rekao da se radi na tome da se nađu novi kanali prodaje za ono što se proizvede u Srbiji.

"Važno je da nađemo nova tržišta, po mogućnosti platežno sposobna. Važno nam je tržište Persijskog zaliva, oni hoće da uvoze meso iz Srbije, pored voća i povrća koji su već prisutni tamo. Iz Emirata traže da prodajemo meso direktno, dosta treba da radimo na tome. Naše tržište mesa bilo je jako dobro prošle godine", rekao je Nedimović.

On je naveo da je goveđe meso u Srbiji kvalitetno i da zaslužuje veću cijenu, te da se nada da će početkom juna ponovo početi izvoz za Liban i zemlje sjeverne Afrike

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti