Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hrvat: Apel za poštivanje naredbi, u suprotnom slijede sankcije

13.11.2020. 11:27 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Džafer Hrvat je na današnjoj konferenciji za medije podsjetio kako je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 29. augusta donijet Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Tim zakonom su, po njegovim riječima, stvorene normativne pretpostavke da Uprava policije aktivno sudjeluje u sprečavanju širenja zaraze izazvane koronavirusom i na taj način direktno primjenjuje svaku normu u slučaju kada su one naredbom izričito naglašene.

Do sada je, Uprava policije zaprimila dvije takve naredbe, i to od Kriznog štaba Ministarstava zdravstva KS, koje 15. oktobra naredilo obavezno nošenje zaštitne maske preko usta i nosa na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

"Od 17. oktobra do danas izdato je 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave. Za taj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 do 1.500 KM", istakao je Hrvat.

Naglasio je da je drugu naredbu donio Krizni štab Federacije BiH, a tiče se ograničenja kretanja građana u periodu od 23:00 do 05:00 sati.

S tim u vezi, u proteklih 48 sati izdato je 13 prekršajnih naloga osobama koje se nisu pridržavale ove naredbe, za čije je nepoštivanje također propisana kazna u iznosu od 500 do 1.500 KM.

Ovom prilikom, načelnik Hrvat je apelovao na sve naše sugrađane da se suzdrže od bespotrebnog kretanja i da poštuju naredbe, jer policijski službenici na terenu obavljaju svoju dužnost i primorani su da zaštite građane od neprimjerenog ponašanja onih koji za to moraju snositi sankcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti