Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hrvati se već spremaju za novu turističku sezonu, traže radnike i u BiH

Konobari, kuvari, slastičari, sobarice i čistačice još se nisu ni čestito odmorili od naporne sezone, a već im stižu nove ponude.

17.11.2018. 08:23 / Izvor: Slobodna Dalmacija

Konobari, kuhari, slastičari, sobarice i čistačice još se nisu ni čestito odmorili od naporne sezone, a već im stižu nove ponude.

Potraga za sezonskim radnicima u Hrvatskoj se zapravo nije ni završila, već se baš sada zahuktala, piše Slobodna Dalmacija.

Takva je situacija u hotelskim kućama od Brela do Podgore koje za sezonu 2019. godine traže najmanje 1.500 sezonaca koji bi radili u 18 hotela, a osim na Makarskoj rivijeri, Vrgorcu i Imotskom, radnike traže u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Sezoncima se nude prosječne plate od oko 7.000 kuna (oko 1.000 evra), smeštaj, prehrana, prevoz, potpisivanje ugovora za stalnog sezonca, pa čak i božićnice, tako da će, sudeći prema informacijama koje smo dobili iz hotelskih kuća, sezona 2019. biti berićetna za radnike, barem one koji će je odraditi u hotelima.

Hoteli Makarska by Valamar sljedeću sezonu, baš kao i nedavno završenu, startuju sa 330 radnika od kojih im je potrebno 170 sezonaca s tim da je s njih 90 uprava potpisala ugovore za stalne sezonce. Prema riječima predsjednika uprave Joška Lelasa, kao i svake godine, riječ je o radnicima iz Makarske, Vrgorca i Imotskog, a potražnja kreće posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Hotel “Meteor” vrata otvara u martu, “Dalmacija” u aprilu, “Rivijera” u maju, a idealno rješenje za brz pronalazak sezonskih radnika je nedavno raspisan konkurs za stipendije.

“Potrebni su nam konobari, kuhari, poslužitelji, kuhinjski radnici, sobarice, čistačice, pomoćni radnici i nosači prtljaga, zapravo je riječ o kadru koji tražimo svake godine. Za učenike je prvi put objavljen konkurs za stipendije s mogućnost odrađivanja prakse u Hotelima Makarska, a riječ je o zanimanjima kuvar, konobar i poslastičar kojima nudimo 1.200 kuna mesečno stipendije za 10 meseci i, naravno, zapošljavanje nakon završetka školovanja kao i edukacije i usavršavanja”, kaže Lelas i dodaje kako je optimističan po pitanju pronalaska sezonske radne snage.

Nešto više od 50 sezonaca dogodine će biti zaposleno u makarskim hotelima “Biokovo” i “Miramare” u kojima je takođe već dobrano započela potraga za sezoncima. Prema riječima direktora kompanije Sol turizam Drage Nosića, sezonci će raditi s 50 radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme, a najniža plaća je oko 4.500 kuna.

“Plan je da do kraja januara popunimo sva radna mesta, a radnike tražimo po celoj Hrvatskoj i kompletnoj regiji, uglavnom su to Bosna i Hercegovina te Srbija”, kaže Nosić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti