Hrvatska će pružiti podršku BiH u oblasti osiguranja depozita

21.10.2019. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Hrvatska će pružiti podršku BiH u oblasti osiguranja depozita

Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu saradnju između BiH i Hrvatske u ovoj oblasti,

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Zagrebu o jačanju regionalne konkurentnosti u oblasti osiguranja depozita s direktoricom Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Republike Hrvatske Marijom Hrebac.

Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu saradnju između BiH i Hrvatske u ovoj oblasti, posebno jer je Hrvatska članica Europske unije i ranije je prošla period tranzicije i usklađivanja zakonodavstva s direktivama EU.

Ministar Bevanda, koji je i član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH, naglasio je kako je neophodno napraviti zakonski okvir koji će biti savremen i istovremeno prilagođen ustavnim propisima u BiH i pravilima Europske unije.  

Direktorica Hrebac, koja je članica UO Europskog foruma osiguravatelja depozita (EFDI), naglasila je kako Republika Hrvatska daje punu podršku BiH u reformama iz ove oblasti te u jačanju ljudskih kapaciteta kroz saradnju i razmjenu iskustava.

Sagovornici su zaključili da ima mjesta za poboljšanje saradnje u oblasti osiguranja depozita i da je neophodno češće kontaktirati među predstavnicima nadležnih institucija, kako onih koji donose, tako i onih koji provode zakone.

Sastanku su prisustvovali direktor Agencije za osiguranje depozita u BiH Krešimir Šoljić i šef Kabineta ministra finansija i trezora Dado Šarić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti