Vijesti

Hrvatska i Turska u utrci za BH Airlines

09.06.2008. 13:41 / Izvor: Večernji List

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija uskoro će objaviti javni poziv za prikupljanje ponuda za dokapitalizaciju BH Airlinesa. Vlada FBiH je već donijela odluku prema kojoj će se najpovoljnijem ponuđaču omogućiti stjecanje 49-postotnog udjela te kompanije koja već godinama posluje s gubitkom.

Za dokapitalizaciju BH Airlinesa već je zanimanje pokazao Turkish Airlines. Tijekom nedavna razgovora u Sarajevu s predsjedajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem turski premijer Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da njegova vlada prati situaciju te da će Turkish Airlines učestvovati na ovom tenderu. Zanimanje za kupnju BH Airlinesa pokazala je i hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines iz koje su potvrdili da bi željeli ući u vlasništvo sarajevskog avio prijevoznika.

Za ulazak u vlasničku strukturu zainteresirane su i kompanije iz Malezije i Italije. BH Airlines ima dva aviona tipa ATR-72 kupljena na leasing, a prometuju na linijama prema zapadnoj Europi te prema Istanbulu, a od strateškog partnera očekuje se da kupi još jedan avion.

Generalni direktor BH Airlinesa Nudžeim Rečica izjavio je kako ova firma bez strateškoga partnera ne može pozitivno poslovati. Rečica je kazao da je cilj Vlade FBiH i BH Airlinesa da se uđe u strateško partnerstvo s najboljim ponuđačem koji će pri budućoj suradnji u biznis morati uvesti mlazni avion, čime će flota BH Airlinesa s dva biti povećana na tri aviona.

Rečica je kazao da je prošla godina za BH Airlines bila poprilično uspješna. “Prevezli smo oko 70 hiljada putnika i u odnosu prema godini prije to je povećanje od 14,1 posto.

Ostvarili smo oko 14,5 miliona KM prihoda, što je 9,5 posto više nego 2006. Sada smo blizu pozitivne nule jer smo na kraju godine imali minus od samo 100.000 KM. Također, kapital tvrtke povećali smo na 9,5 miliona kazao je Rečica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti