Vijesti / REGIJA

Hrvatska izdala preporuke za kupanje u moru i na bazenima

14.05.2020. 18:04 / Izvor: Akta.ba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je danas preporuke za kupanje u moru i na bazenima u dva odvojena dokumenta, kojima je određeno da u morskim i slatkovodnim kupalištima istovremeno može da boravi 15 osoba na 100 metara kvadratnih.

Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati poruke kako bi se posjetioci podsjetili na nužo održavanje distance i drugih opštih mjera.

Svim posjetiocima i zaposlenima savjetuje se držanje fizičke udaljenosti od metar i po.

Preporuke za pridržavanje svih preventivnih mjera odnose se na sve površine morskih i slatkovodnih kupališta (vodene površine, plaže i prostore gdje su smještene prostorije garderobe, sanitarni čvorovi).

Predviđeno je da se na vidljivim mjestima obavezno ostave dozatori sa dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 posto ili drugog sredstva s deklarisanim virucidnim djelovanjem prema uputstvima proizvođača i prikladnog za korištenje na koži).

Koncesionar treba da odvoji ležaljke na način da se osigura fizička distanca, dezinfekcija ležaljki nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku, a prije nego što je drugi preuzme, navodi se u preporukma objavljenim na portalu HZJZ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti