Hrvatska zbog virusa korona očekuje turistički pad veći od 80 odsto

09.04.2020. 11:48 / Izvor: SRNA
Hrvatska zbog virusa korona očekuje turistički pad veći od 80 odsto

On poručuje da je Hrvatska u velikom riziku od potpunog kolapsa turističke sezone

U Hrvatskoj se ove godine zbog virusa korona očekuje turistički pad veći od 80 odsto, ističe globalni direktor turističkog savjetovanja u konsultantskoj firmi "Horvat HTL international" Siniša Topalović.

"Virus ima snažan uticaj na turističku industriju, a globalno se očekuje pad ukupnog saobraćaja između 25 i 35 odsto. Mnogo snažniji padovi očekuju se na nivou evropskih država, među kojima je Hrvatska", ističe Topalović. 

On poručuje da je Hrvatska u velikom riziku od potpunog kolapsa turističke sezone, što je uslovljeno internom zdravstvenom situacijom u zemlji, te još više ponašanjem drugih država važnih za hrvatski turizam, prenose hrvatski mediji.

"Ako se i u tim zemljama nastavi restriktivna politika vezana za putovanja u inostranstvo, Hrvatska će pretrpjeti velike padove u turizmu", navodi Toplavić. 

Topalović smatra da je važno da Hrvatska osigura dugoročni mehanizam podrške turističkom sektoru kako bi se sačuvala radna mjesta i vitalnost turističkih firmi. 

S obzirom na to da se globalno očekuje proces oporavka duži od godinu dana, turističkom sektoru bi trebalo osigurati podršku države na period od 12 mjeseci, zaključuje Topalović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti