Hrvatski biolog Đikić:Otkrili smo šta usporava i zaustavlja širenje koronavirusa

20.05.2020. 22:15 / Izvor: Avaz.ba
Hrvatski biolog Đikić:Otkrili smo šta usporava i zaustavlja širenje koronavirusa

Pronađena su mjesta gdje može biti primijenjena potencijalna nova terapeutska strategija, jer se radi o mjestima koja su zahtjevna za virus, kazao Đikić.

Tim biohemičara i virologa, koji predvodi hrvatski naučnik Ivan Đikić, objavio je da je postignut veliki uspjeh nakon što su otkrili kako se ljudske stanice mijenjaju kad dođe do infekcije koronavirusom.

Kako je jučer potvrdio Đikić, testirano je nekoliko spojeva u laboratorijskim modelima i otkriveni su neki koji su usporili ili zaustavili širenje virusa, piše Avaz.

"Ovo je značajan uspjeh našeg Instituta za biohemiju, a posebno grupe voditelja laboratorija Kristijana Munha (Christian Munche), koji je i vodeći autor. Koristili smo moderne tehnologije, analizirali sve male promjene na proteinima koje se događaju tokom infekcije primarnim koronavirusom. Primijetili smo da ima promjena kod proizvodnje novih proteina i kod metabolizma nukleinske kiseline te metabolizma šećera.", kaže Đikić. 

Naglašava da su na temelju tih puteva pronađena mjesta gdje može biti primijenjena potencijalna nova terapeutska strategija, jer se radi o mjestima koja su zahtjevna za virus. 

"Dobili smo vrlo detaljne podatke i u toku su dvije kliničke studije. Kada je u pitanju prva, radi se o inhibitoru koji djeluje na nukleinsku kiselinu virusa, a druga djeluje na poseban dio metabolizma šećera koji se zove glikoliza.", pojašnjava.

Ističe da je jedna kompanija u SAD već imala predlijek koji se sada ubacuje u kliničku studiju.

"To se radi upravo što su podaci iz laboratorija Kristijana Munha pokazali da je to slaba tačka virusa i da se tamo terapeutski može djelovati.", dodaje Đikić.

Đikić i ovoga puta ističe da je u ovom momentu važno razlikovati lijekove od vakcina. 

"Lijekovi sprečavaju širenje i umnožavanje virusa te imaju patološki efekt na ljudske stanice i kao takvi pomažu pacijentima da imaju slabije simptome. S druge strane, cjepivo djeluje na virus koji se nalazi u prirodi, odnosno u našoj populaciji i ono će blokirati prisutnost virusa među ljudima. Zato je važno djelovati na obje strane. Moramo stvarati nove i inovativne lijekove, koji su ciljano napravljeni. S druge strane, napredak u cjepivu je neophodan da se ovog virusa riješimo na duži periodu.", poručuje Đikić.

Đikić ističe da se za sada protiv koronavirusa najbolje pokazao lijek ''remdesivir'', koji se ranije koristio u liječenju virusa ebole. 

"Za učinkovito cjepivo neophodno je 12 do 18 mjeseci. I to je optimistična procjena zbog svih mogućih kliničkih ispitivanja, s obzirom na to da su mnogi lijekovi već odobreni i retestirani protiv koronavirusa.", zaključuje Đikić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti