Hrvatski ministar oštro: Ko nema covid potvrdu, ne može doći na posao u Ministarstvo zdravstva

08.07.2021. 13:59 / Izvor: seebiz.eu
Hrvatski ministar oštro: Ko nema covid potvrdu, ne može doći na posao u Ministarstvo zdravstva

u EVropskoj uniji se razmišljalo o tome da oni koji se ne žele cijepiti snose troškove liječenja.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je, uoči sjednice Vlade, da djelatnici njegova ministarstva neće moći dolaziti na posao bez covid potvrda, a da će se testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli Covid-19 obavljati ispred zgrade ministarstva.

Beroš je rekao da nije zadovoljan postotkom zaposlenika Ministarstva koji su cijepljeni protiv Covida-19 jer je on ispod 35 posto. Dodao je da djelatnici njegova ministarstva neće moći dolaziti na posao bez covid potvrde, koja se izdaje cijepljenima, onima koji su preboljeli Covid i onima koji imaju negativan test na prisutnost koronavirusa. Na pitanje tko će platiti testove za zaposlenike koji nisu cijepljeni, Beroš je rekao da će to učiniti Ministarstvo te da će se testiranje provoditi ispred zgrade Ministarstva, prenosi N1.

'Prihvaćam svoju odgovornost, ali odgovornost moraju preuzeti i oni koji se nisu cijepili jer doprinose mogućem nastanku četvrtog vala i produljenju gospodarske krize', rekao je ministar.

Ministar je rekao i da se, nakon završetka masovne kampanje, prelazi na obavezna predavanja i edukacije za sve osobe u zdravstvenom sustavu.

'Predavači će biti stručnjaci koji će predavati najnovije spoznaje, odgovarati na pitanja i riješiti nedoumice onih koji se ne žele cijepiti. Na taj način ćemo u direktnoj komunikaciji riješiti određene nedoumice. Predavanja će biti obvezna jer se odvijaju u okviru edukacije pri zaštiti na radu. Prelazimo na specifičniji pristup i naravno da ćemo svim drugim sektorima sugerirati sličan pristup. Stupanj cijepljenosti raste među zdravstvenim radnicima', rekao je Beroš.

Ministar je dodao i kako se u Europskoj uniji razmišljalo o tome da oni koji se ne žele cijepiti snose troškove liječenja.

'U Hrvatskoj ne idemo u tom smjeru. Država će platiti njihovo liječenje, ali zašto će naš novac ići na liječenje nekoga tko se mogao zaštititi? Ako idemo šire, onda imamo primjer pušenja. Dakle to je jedan širi problem, ali već se nametnuo kao tema u nekim europskim državama', kazao je Beroš.

Kad je riječ o covid potvrdama, koje sada vrijede 210 dana, ministar Beroš rekao je da će se njihovo trajanje produžiti na deset mjeseci, a u perspektivi možda i na duži rok.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti