HSM-Informatika predstavila napredne sustave za glasanje i Adobe alate

01.04.2014. 10:36 / Izvor: eKapija.ba
HSM-Informatika predstavila napredne sustave za glasanje i Adobe alate

Inače riječ je o firmi koja se bavi distribucijom i integracijom opreme u tržištu edukacije, prezentacijske i multimedijalne opreme, grafičkih i video kreativaca i u području upravljanja dokumentima.

Kompanija HSM-Informatika d.o.o. Zagreb je prošle sedmice u Sarajevu u okviru QSS eventa održala prezentaciju o interaktivnom poslovanju i edukaciji.

Inače riječ je o firmi koja se bavi distribucijom i integracijom opreme u tržištu edukacije, prezentacijske i multimedijalne opreme, grafičkih i video kreativaca i u području upravljanja dokumentima.

Osnovani su 1990. godine, a od '94 su Adobe distributeri, te imaju urede u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i Skoplju, tako da praktično pokrivaju cijelo tržište bivše Jugoslavije. Osim toga od prošle godine, kako je Hrvatska ušla u EU, orijentisali su se i na tržište Evropske Unije.

"Bavimo se prodajom i implementacijom raznih usluga temeljenih na tehnologijama proizvođača kao što je prije svega Adobe, zatim tu su Corel, Mitsubishi projektori, Projecta projekcijska platna, Nero, Avast , IRIS, Pantone, Enfocus, Microtek, Avision, Google itd“, naveo je Dejan Rogan iz kompanije HSM-Informatika.

Pored toga bave se opremanjem multimedijalnih dvorana, tako što daju kompletno audio i video rješenje, inteligentim upravljanjem dokumentima, 3D tehnologijama, no naglasak stavljaju na interaktivnu edukaciju i online komunikaciju.

"HSM je napravio cijelokupno zaokruženo rješenje usluga i proizvoda koje nudimo za intereaktivnu edukaciju. Nudimo od sofvera do hardverske opreme za opremanje učionica. Također vršimo edukaciju za sve one koji će trenirati druge. Imamo iskustva u velikim firmama i u raznim EU projektima, te fakultetima", ističe Rogan.

Od nedavno su uveli novost u poslovanju, a radi se o distribuciji 3D tehnologija u vidu 3D printera, 3D skenera i sličnih stvari.

Na prezentaciji su predstavili i sustave za glasanje, koji su idealni za interaktivno učenje. Radi se o elektroničkim sustavima za glasanje tvrtke Turning Technologies, koji su kvalitetno i intuitivno rješenje za prezentacije, konferencije, sastanke, predavanja, kao i za dioničke i izborne skupštine.

"Putem jednostavnog USB prijemnika dosega do 60 metara, ova tehnologija može sa jednog prijemnika prikupiti podatke sa 1000 uređaja. Namijenjeni su za korištenje u masi ljudi, čak se mogu koristiti u osnovnim školama i ne mogu se oštetiti“, kazao je Rogan. On dodaje da je moguće integrirati sve podatke dobijene kroz glasanje, čak se može organizovati glasanje putem interneta.

Ipak, prije svega u firmi HSM informatika najviše su ponosni na Adobe proizvode, te su tako naveli kao primjer Adobe Prezenter. Uz pomoć ovog alata, bilo koji korisnik bez ikakvog znanja programiranja može napraviti interaktivnu prezentaciju. Adober prezenter je u stvari plug in za Power point.

"Znači vi koristite Power point ali imate mogućnost dodavanja interaktivnosti dodavajući naknadno sadržaj kao što su video i audio zapisi, animacije, razne simulacije, kvizove. Svi ti sadržaji dostupni su na svim platformama", kaže Rogan.

Osim toga predstavljeni su i drugi Adobe programi, kao što je Connect, koji se integrira u sustav učenja na daljinu kroz dva segmenta. On predstavlja sveobuhvatno rješenje za interaktivnu edukaciju i obuku.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti