Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

HT ERONET promovirao 4G mrežu i pustio testni signal

10.04.2019. 10:38 / Izvor: Akta.ba

HT ERONET jučer je na svome štandu, u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2019, svečano promovirao 4G mrežu i pustio testni signal.

Predsjednik uprave Vilim Primorac, kazao je u izjavi za medije da HT ERONET na simboličan način, promovira i pušta u rad 4G mrežu, upravo na sajmu u Mostaru gdje već 22 godine zaredom promoviraju tvrtku i njene proizvode i usluge.

"Iznimno me veseli što nas u svemu ovome prati i naš dugogodišnji partner Ericsson Nikola Tesla, koji nam pomaže da budemo tehnološki predvodnik u domaćem telekom sektoru. Oprema na kojoj puštamo 4G mrežu je već i 5G-ready. Pred nama su ozbiljne daljnje investicije i veliki posao, a današnjim činom, počinje ozbiljna digitalna transformacija društva u cjelini", izjavio je Primorac.

Dodao je da će usluga komercijalno biti dostupna od maja ove godine, te da će korisnicima biti pravovremeno prezentirani tarifni paketi koji će koristiti u sklopu LTE tehnologije.

Nagladio je da sama LTE tehnologija omogućava bolje korisničko iskustvo, veće prijenosne brzine, tako da će korisnici moći bolje surfati, gledati sadržaje u HD rezoluciji, igrati gaming…

"Jedan od preduvjeta za prelazak na 4G mrežu je zamjena kartica koji će se također biti u ponudi sa tarifnim paketima", poručio je on.

Član Uprave i izvršni direktor za nepokretnu mrežu Tomislav Ruk potvrdio je da će komercijalne usluge temeljene na novoj mreži, korisnicima HT ERONET-a biti dostupne od svibnja ove godine.

"Uskoro ćemo predstaviti i nove tarife koje će u potpunosti pokazati funkcionalnosti 4G mreže, naravno uz zamjenu postojećih SIM kartica za USIM kartice, odnosno one koje mogu pristupiti 4G mreži." 

Inače, 4G mreža omogućava 10 puta veću brzinu downloada i 20 puta veću brzinu uploada Član Uprave i izvršni direktor za pokretnu mrežu HT ERONET-a Goran Kraljević pojasnio je što za korisnika, u tehnološkom smislu, znači 4G mreža.

"Glavna razlika između 3G i 4G mreže su brzina prijenosa podataka, metode prijenosa, pristupna tehnologija za internet, kvaliteta usluge i zaštita. 4G mreža omogućava oko 10 puta veću brzinu downloada podataka i oko 20 puta veću brzinu uploada podataka u odnosu na 3G mrežu. Na 4G mreži moći ćete, bez čekanja na učitavanje, uživo gledati HD televizijski program, igrati online igrice bez prekida ili ostvarivati videopozive u savršenoj HD kvaliteti. Mobilna pristupna mreže četvrte generacije koju ćemo izgraditi u nastupajućem razdoblju je u istom trenutku i 5G-ready čime želimo, s naše strane, učiniti sve što je moguće kako korisnici u BiH više nikada ne bi čekali ovako dugo na novu generaciju mreže", rekao je Kraljević.

Istaknuo je da 8. maj čekaju jer je dozvolom o licenci regulirano da će u idućih 30 dana, sva tri operatera, odraditi određena pomjeranja u radio frekvencijskom opsegu na 1.800 MHz.

"Te predradnje moramo odraditi, da bi 08. maja krenula puna komercijalizacija 4G mreže. Riječ je o opremi koja će u ubudućnosti podržati i 5G, koji se testira diljem Europe", naglasio je on.

Voditelj Odjela za medijska rješenja Ericssona Nikole Tesle Boris Jukić prezentirao je jednu od primjena 4G mreže HT ERONET-a, koje je, ujedno, i 5G Ready, s naglaskom na ultimativno korisničko iskustvo konzumiranja naprednih usluga u virtualnoj stvarnosti kao što je Live 360 VR Streaming. Korisnici putem VR Headseta mogu iskusiti doživljaj gledanja npr. sportskog susreta ili koncerta kao da su na samome mjestu događanja.

S.B.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti