HT ERONET promovirao 4G mrežu i pustio testni signal

10.04.2019. 10:38 / Izvor: Akta.ba
HT ERONET promovirao 4G mrežu i pustio testni signal
OTVORI GALERIJU

HT ERONET jučer je na svome štandu, u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2019., svečano promovirao 4G mrežu i pustio testni signal.

HT ERONET jučer je na svome štandu, u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2019, svečano promovirao 4G mrežu i pustio testni signal.

Predsjednik uprave Vilim Primorac, kazao je u izjavi za medije da HT ERONET na simboličan način, promovira i pušta u rad 4G mrežu, upravo na sajmu u Mostaru gdje već 22 godine zaredom promoviraju tvrtku i njene proizvode i usluge.

"Iznimno me veseli što nas u svemu ovome prati i naš dugogodišnji partner Ericsson Nikola Tesla, koji nam pomaže da budemo tehnološki predvodnik u domaćem telekom sektoru. Oprema na kojoj puštamo 4G mrežu je već i 5G-ready. Pred nama su ozbiljne daljnje investicije i veliki posao, a današnjim činom, počinje ozbiljna digitalna transformacija društva u cjelini", izjavio je Primorac.

Dodao je da će usluga komercijalno biti dostupna od maja ove godine, te da će korisnicima biti pravovremeno prezentirani tarifni paketi koji će koristiti u sklopu LTE tehnologije.

Nagladio je da sama LTE tehnologija omogućava bolje korisničko iskustvo, veće prijenosne brzine, tako da će korisnici moći bolje surfati, gledati sadržaje u HD rezoluciji, igrati gaming…

"Jedan od preduvjeta za prelazak na 4G mrežu je zamjena kartica koji će se također biti u ponudi sa tarifnim paketima", poručio je on.

Član Uprave i izvršni direktor za nepokretnu mrežu Tomislav Ruk potvrdio je da će komercijalne usluge temeljene na novoj mreži, korisnicima HT ERONET-a biti dostupne od svibnja ove godine.

"Uskoro ćemo predstaviti i nove tarife koje će u potpunosti pokazati funkcionalnosti 4G mreže, naravno uz zamjenu postojećih SIM kartica za USIM kartice, odnosno one koje mogu pristupiti 4G mreži." 

Inače, 4G mreža omogućava 10 puta veću brzinu downloada i 20 puta veću brzinu uploada Član Uprave i izvršni direktor za pokretnu mrežu HT ERONET-a Goran Kraljević pojasnio je što za korisnika, u tehnološkom smislu, znači 4G mreža.

"Glavna razlika između 3G i 4G mreže su brzina prijenosa podataka, metode prijenosa, pristupna tehnologija za internet, kvaliteta usluge i zaštita. 4G mreža omogućava oko 10 puta veću brzinu downloada podataka i oko 20 puta veću brzinu uploada podataka u odnosu na 3G mrežu. Na 4G mreži moći ćete, bez čekanja na učitavanje, uživo gledati HD televizijski program, igrati online igrice bez prekida ili ostvarivati videopozive u savršenoj HD kvaliteti. Mobilna pristupna mreže četvrte generacije koju ćemo izgraditi u nastupajućem razdoblju je u istom trenutku i 5G-ready čime želimo, s naše strane, učiniti sve što je moguće kako korisnici u BiH više nikada ne bi čekali ovako dugo na novu generaciju mreže", rekao je Kraljević.

Istaknuo je da 8. maj čekaju jer je dozvolom o licenci regulirano da će u idućih 30 dana, sva tri operatera, odraditi određena pomjeranja u radio frekvencijskom opsegu na 1.800 MHz.

"Te predradnje moramo odraditi, da bi 08. maja krenula puna komercijalizacija 4G mreže. Riječ je o opremi koja će u ubudućnosti podržati i 5G, koji se testira diljem Europe", naglasio je on.

Voditelj Odjela za medijska rješenja Ericssona Nikole Tesle Boris Jukić prezentirao je jednu od primjena 4G mreže HT ERONET-a, koje je, ujedno, i 5G Ready, s naglaskom na ultimativno korisničko iskustvo konzumiranja naprednih usluga u virtualnoj stvarnosti kao što je Live 360 VR Streaming. Korisnici putem VR Headseta mogu iskusiti doživljaj gledanja npr. sportskog susreta ili koncerta kao da su na samome mjestu događanja.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti