Hujić: Poljoprivreda, drvna industrija i solarna energija naši su resursi

27.02.2015. 10:08 / Izvor: eKapija.ba
Hujić: Poljoprivreda, drvna industrija i solarna energija naši su resursi

Blizina granice Evropske unije čini Bosanski Petrovac atraktivnim za ulaganja. U tri poslovno-industrijske zone zastupljeni proizvodni pogoni. Planiramo izgraditi dodatnih 5,6 kilometara kanalizacione mreže u Bosanskom Petrovcu, što je od krucijalne važnosti za građane, kaže Hujić.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić u intervjuu za Poslovni portal eKapija.ba govori, između ostalog, o realizovanim projektima, poduzetničkim zonama, privrednim subjektima, preduzetim mjerama na privlačnju investicija, velikim ličnostima iz Bosanskog Petrovca, kao i budućim projektima.

Kako ocjenjujete 2014. godinu za Općinu Bosanski Petrovac?

- Protekla 2014. godina u cijelom svijetu, pa i Bosni i Hercegovini, obilježava se kao teška godina za poslovno okruženje, a u BiH praćena je dodatnim turbulencijama u političkom i finansijskom smislu. Uzimajući u obzir takvo stanje možemo reći da je Općina Bosanski Petrovac 2014. godinu završila uspješno, sa velikim brojem realiziranih infrastrukturnih projekata i sa finansijskom stabilnošću budžeta. To se itekako odrazilo na kvalitet i zadovoljstvo života stanovnika općine, jer su načinjeni veliki iskoraci. Posebno želimo istaći disperziju projekata, jer su projekti rađeni za uže gradsko područje i za brojna ruralna područja.

Koje značajnije projekte je Općina Bosanski Petrovac uradila u 2014. godini?

- Općina Bosanski Petrovac realizirala je veliki broj infrastrukturnih projekata, neki od njih bili su na čekanju dosta dugo, a neki čak i decenijama stari. Sadašnja općinska struktura skupila je snage da te projekte uzme u prioritet. Samo u prošloj godini izgrađeno je više od 10,5 kilometara nove kanalizacione mreže, čija je vrijednost veća od 1,5 miliona KM. Završena je druga faza vodovoda Kapljuh-Janjila sa vrijednošću 150.000 KM. Za poboljšanje poslovnog ambijenta Općina Bosanski Petrovac dodatno je radila na proširenju poslovne zone i izgradnji pristupnog puta, projekt u koji je uloženo 200.000 KM. Za poslovnu zonu izgrađena je prva faza rezervoara za vodu u vrijednosti od 100.000 KM. Općina Bosanski Petrovac tokom 2014. godine značajno je proširila javnu rasvjetu, kako u gradu, tako i po mjesnim zajednicama, a projekt će biti nastavljen i u narednim godinama.

Ko su najznačajniji privredni subjekti na području općine Bosanski Petrovac?

- Visoki vrhovi planinskog lanca Grmeča koji okružuju prostor općine Bosanski Petrovac izuzetno su bogati šumom, time su i usmjerili privredu na eksploataciju i preradu drveta. Drvna industrija iz Bosanskog Petrovca, putem ŠPD Unsko-sanske šume, posječe više od 200.000 metara kubnih drvne mase. A značajni su i kapaciteti za preradu drveta: RHM d.o.o., ASIKS d.o.o., te Pirnar d.o.o.. Osim ovih privrednih društva, u Bosanskom Petrovcu jedno od najznačajnih je Bosnaplast D.D. za preradu plastičnih masa. Zastupljeni su, takođe, i drugi proizvodni pogoni, te privredna društva iz oblasti trgovine i usluga.

Koje aktivnosti Općina poduzima u svrhu privlačenja investitora trenutno?

- Općina Bosanski Petrovac nastoji iskoristiti svoju poziciju da se približi potencijalnim investitorima, kako domaćim, tako i stranim. Geografski položaj i blizina granice Evropske unije, potencijalni su faktor atraktivnosti. Mi sa naše strane uradili smo značajne korake u izgradnji poslovnih i industrijskih zona, te osiguranja drugih uslova za kreiranje poslovnog okruženja. Značajne resurse općina Bosanski Petrovac ima u poljoprivredi i drvnoj industriji, solarnu energiju, ali i ostale grane nisu zanemarljive. S naše strane mi investitora pomažemo da mu osiguramo prostor za izgradnju pogona za investiranje, i uz uslove zapošljavanja određenog broja radnika oslobađamo ga plaćanja dijela naknada.

Koliko poslovnih zona ima na području općine Bosanki Petrovac, kolika je površina, koliko parcela ima i za koji tip industrije su namijenjene?

- U Bosanskom Petrovcu trenutno postoje tri poslovne-industrijske zone, Poslovna zona Gorinčani sa 10 hektara na 11 parcela, Industrijska zona Bosanski Petrovac sa oko 21 hektar na 23 parcele, i Poslovna zona Kolunić sa oko dva hektara sa jednim proizvodnim pogonom. Osim Poslovne zone Kolunić ostale zone u mogućnosti su da prošire svoje kapacitete kad bude zainteresiranih investitora za to. Industrijska zona Bosanski Petrovac namijenjena je i za proizvodno-poslove objekte, administrativno poslove i uslužne djelatnosti. Poslovna zona Gorinčani namijenjena je za sve buduće investitore i zavisiće od namjere investitora.

Šta su to trenutno najveći problemi Općine Bosanski Petrovac, da li su to nezaposlenost, loša infrasturktura ili nešto treće?

- Kao i većina općina u Bosni i Hercegovini i Bosanski Petrovac susreće se sa problemima nezaposlenosti, kao posljedicom loše i promašene privatizacije, koja je većinu prijeratnih privrednih subjekata odvela u zatvaranje. Općina Bosanski Petrovac ima oko 8.000 stanovnika, i budžet koji iznosi 3,6 miliona KM. Općina površine veće od 700 kvadratnih kilometara, sa mrežom lokalnih puteva koje održava Općina većom od 300 km, velikim brojem razbuđenih naseljenih mjesta, sigurno se susreće sa poteškoćama u infrastrukturi. Ali u toku su veliki infrastrukturni zahvati, zatim projekat izgradnje kanalizacione i vodovodne  mreže u gradu, čiji ukupna vrijednost projekta više od 5.000.000 KM. U toku su i izgradnja dva vodovoda u seoskim mjesnim zajednicama, u naseljima Kapljuh i Janjila. Kao i elektrifikacija naseljenih mjesta. Međutim, najveći problem općine Bosanski Petrovac jeste nedostatak sistemskog zakona koji reguliše pitanje eksploatacije šume. Više od pet godina se čeka donošenje Zakona o šumama Federacije BiH. Neuređenom načinom gazdovanja šumom Općina Bosanski Petrovac značajno je oštećena, te iskorištavanje šumskog bogatstva sa područja Bosanski Petrovac ne prati srazmjeran benefiti za stanovništvo ove općine.

Interesantno je da je jedna tako mala sredina, kao što je Bosanski Petrovac dala veliki broj bosanskih velikana poput Bijelića, Hromadžića, Kulenovića i Berbera. Sve se više u medijima pominje izgradnja spomenika u njihovu čast. Dokle se došlo sa tim, za cijelu BiH značajnim, projektom?

- Općina Bosanski Petrovac pokrenula je pitanje vrednovanja značajnih ličnosti, a pogotovo onih koji su svojim kulturnim, naučnim, obrazovnim i duhovnim radom doprinijeli kako u oblastima u kojim su djelovali, također i svojim radom istakli se u humanosti. Takav primjer su i ova naša četiri velikana Jovan Bijelić, Ahmet Hromadžić, Skender Kulenović i Mersed Berber. Ideja spomenika velikanima Bosanskog Petrovca je došla u fazu kada se trebaju stvoriti zakonske pretpostavke za realizaciju projekta, poštujući prije svega sve zakonske norme, ali i mišljenje svih zainteresiranih, Općinskog vijeća Bosanskog Petrovca i građana.

Koje su trenutne aktivnosti Općine i na kojim projektima će biti naglasak u 2015. godini?

- U 2015. godini nastaviti će se infrastrukturni projekti, a od krucijalne su važnosti za poboljšanje kvalitete života građana. Planiramo izgraditi dodatnih 5,6 km kanalizacione mreže u gradskom centrucu iznosu većem od 500.000 KM, te nastavak izgradnje vodovodne mreže u koju će se investirati još 250.000 KM. Izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže, a u sklopu projekta, u 2015. godini započet će i izgradnja prečistača otpadnih voda, gradskog kolektora, u koji će biti investirano 2,5 miliona KM. Biće izgrađena rasvjeta duž magistralnog puta M5 koji prolazi kroz Bosanski Petrovac, od ulaza do izlaza iz Grada, čime će se znatno povećati sigurnost na ovom dijelu ceste, a za investiciju osigurana su sredstva od 200.000 KM. Zbog poboljšanja saobraćajnica Općina Bosanski Petrovac planira da tokom 2015. godine izvršiti i rehabilitaciju asfalta na gradskim ulicama. Završiti će se projekt elektrifikacije dva povratnička mjesta Marjanovića Do i Vučkovića Do-Skakavac, koji električnu energiju nisu imali od završetka rata. Značajan projekt čiji se početak planira u ovoj godini je i sanacija komunalne deponije Vaganac. Projekt je u postupku pribavljanja saglasnosti, a za koju je Ministarstvo za zaštitu okoliša FBiH do 16. marta 2015. godine otvorilo javnu raspravu. Riječ je o projektu kojim bi se riješilo pitanje upravljanja čvrstim otpadom.

Razgovarao: Kenan Silajdžija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti