Humanitarne pošiljke bez plaćanja dažbina, kontrola na granicama neophodna

05.06.2014. 14:39 / Izvor: eKapija.ba
Humanitarne pošiljke bez plaćanja dažbina, kontrola na granicama neophodna

Predsjedavajući Špirić naglasio je da je Upravni odbor donio odluke koje su, uz oslobađanje svih dažbina, omogućile da kamioni sa humanitarnom pomoći ne plaćaju ni ulaz na terminal.

Sve međunarodne humanitarne pošiljke, koje su uvezena u BiH kao pomoć poplavljenim područjima, tretirane su kao prioritet i oslobođene su plaćanja uvoznih dažbina i indirektnih poreza, a njihova kontrola na graničnim prelazima bila je neophodna kako bi se spriječile moguće zluopotrebe.

Istaknuto je ovo danas na sastanku ministra finansija i trezora BiH dr Nikole Špirića, koji je predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i direktora UIO Mire Džakule sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

Na sastanku je naglašeno da su zaključno sa 4. junom ove godine u BiH uvezene 923 humanitarne pošiljke, odnosno 6.800 tona robe.

Predsjedavajući Špirić naglasio je da je Upravni odbor donio odluke koje su, uz oslobađanje svih dažbina, omogućile da kamioni sa humanitarnom pomoći ne plaćaju ni ulaz na terminal, a Savjet ministara BiH zadužio je UIO da ubrzaju procedure na granicama za humanitarne pošiljke.

"To nije značilo potpuno otvaranje granica jer je minimum dokumentacije morao biti dostavljen a roba je morala proći i osnovne inspekcijske kontrole. Vanredni uslovi ne znače suspendovanje zakona jer se i tada moraju spriječiti eventualne zloupotrebe a Savjet ministara i Upravni odbor UIO učinio je sve u okviru svojih nadležnosti da se humanitarne pošiljke dostavljaju na najbrži mogući način", kazao je Špirić.

Dodao je da nakon ove prve faze koja se odnosila, uglavnom, na uvoz humanitarnih pošiljki sada slijedi druga faza u kojoj se mora olakšati budući rad privrednicima, koji su pretrpjeli štete, o čemu će UO donijeti adekvatne odluke već na sutrašnjoj 3. vanrednoj sjednici. 

Direktor Džakula istkao je da je UIO pokrenula sve svoje kapacitete da bi se u šest ispostava radilo 24 časa kako bi se što brže uvozila humanitarna roba, a bilo je neophodno da na taj način rade i špediteri i entitetske inspekcije.  

Visoki predstavnik pohvalio je rad UIO i njenog Upravnog odbora za pokazano liderstvo i proaktivni pristup u ovim teškim vremenima, izrazivši podršku uvođenju dodatnih mjera sa potrebnim zaštitnim mehanizmima protiv zloupotrebe, koje imaju za cilj da se ubrzaju uvoz i isporuka humanitarne pomoći ljudima, te da se pomogne preduzećima koja su ugrožena poplavama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti