Hypo Alpe-Adria-Bank agent i depozitar u prvoj emisiji komercijalnih zapisa u BiH - Potvrđeno lidersko mjesto u investicijskom bankarstvu u BiH

09.07.2009. 17:12 / Izvor: eKapija.ba
Hypo Alpe-Adria-Bank agent i depozitar u prvoj emisiji komercijalnih zapisa u BiH - Potvrđeno lidersko mjesto u investicijskom bankarstvu u BiH

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Vrijednosnice d.o.o. Sarajevo kao depozitar i agent u emisiji komercijalnog zapisa vode postupak prve emisije komercijalnih zapisa u BiH u korist društva FIS d.o.o. Vitez, navodi se u saopćenju HBBiH.

Naime, Komisija za vrijednosne papire FBiH svojim je Rješenjem od 03.07.2009. godine, društvu FIS d.o.o. Vitez odobrila prvu emisiju komercijalnih zapisa vrijednosti 1 milion KM koja će biti obavljena putem Sarajevske berze vrijednosnih papira.

Odjel investicijskog bankarstva Hypo Grupe u BiH već je proveo postupak podnošenja zahtjeva prema Komisiji kao i sklapanja Ugovora sa Registrom vrijednosnih papira u FBiH, te slijedi upućivanje i formalnog zahtjeva prema SASE za organiziranje javne ponude.

"Obzirom da se ovakva emisija radi prvi put u BiH, navedeno predstavlja iskorak u razvoju tržišta kapitala i korporativnog upravljanja u BiH, te doprinosi povećanju kvaliteta tržišnog materijala i likvidnosti", istakao je ovom prigodom Petar Jurčić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

(Petar Jurčić)

Emisijom komercijalnog zapisa, FIS Vitez se svrstava u red finansijski i korporativno visoko svjesnih kompanija koje prate svjetske i regionalne trendove prikupljanja kapitala.

Stručnom podrškom, Hypo Grupa u BiH je kao ovlašteni voditelj projekta potvrdila lidersko mjesto u investicijskom bankarstvu, te orijentiranost ka razvoju tržišta kapitala.

Također iz Hypo Grupe, posebno ističu kooperativnost i saradnju na zavidnoj razini kao i pomoć institucija Komisije za vrijednosne papire FBiH, Registra vrijednosnih papira u FBiH i SASE, obzirom da se ovakav projekt provodi po prvi put u našoj zemlji.

"Putem Burze će se ponuditi količina od 10.000 komercijalnih zapisa po cijeni od 93, 47KM uz dospijeće od 364 dana. Emisija će trajati od 24. do 31. augusta 2009. godine, a komercijalni zapisi dospijevaju istekom 364 dana od dana proglašenja uspješnosti emisije. Po dospijeću će se isplatiti nominalna vrijednost od 100 KM, što predstavlja kamatnu stopu od 7 posto na planirani rok dospijeća", pojasnio je Adnan Hadžić, voditelj Odjela Investicijskog bankarstva Hypo Grupe u BiH.

Očekuje se velika zainteresiranost domaćih institucionalnih investitora, fondova i osiguravajućih društava, koji će kupovinom komercijalnih zapisa upotpuniti, ali i povećati kvalitetu i raznovrsnost svojih portfelja.

Komercijalni zapis predstavlja kratkoročni dužnički vrijednosni papir, emitiran od strane korporacije kao vid kratkoročnog finansiranja projekata ili poslovanja kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti