Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. realizirala emisiju izdavanja vrijednosnih papira u iznosu od 10 mil. KM - Nastavak uspješne priče

16.12.2009. 17:11 / Izvor: eKapija.ba
Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. realizirala emisiju izdavanja vrijednosnih papira u iznosu od 10 mil. KM - Nastavak uspješne priče

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. jedna od vodećih banaka u BiH povisila je svoj dionički kapital za 10 miliona KM, te on sada iznosi 193 miliona KM, saopćeno je iz ove banke.

U proteklim danima emitent Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. uspješno je realizirao emisiju izdavanja vrijednosnih papira (obične redovne dionice) u iznosu od 10 miliona KM nominalne vrijednosti, u novcu. Uplatitelj emisione cijene Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, Klagenfurt, kao većinski dioničar emitenta će postati vlasnikom emitiranih dionica.

Nakon upisa u Javne registre (Registar vrijednosnih papira, Sudski registar pravnih osoba) ukupni dionički kapital Hypo Alpe Adria Bank d.d., Mostar, će iznositi 193 miliona KM.

"Snagom kapitala, jednim od ključnih bankarskih segmenata i najvažnijim faktorom kompenzacije rizika u bankama, dodatno smo potvrdili ulogu stabilne i sigurne finansijske institucije. Sa državom Austrijom kao većinskim vlasnikom, mi smo dobili snažnog, bogatog, respektabilnog i odgovornog vlasnika, a to je od najveće važnosti prije svega za naše klijente i zaposlene. Vrlo snažno i sigurno ulazimo u narednu godinu sa ispunjenim osnovnim preduvjetima a to je adekvatnost kapitala i likvidnost na izrazito visokom nivou te nesmetano nastavljamo graditi uspješnu priču koja se zove Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.", kaže Petar Jurčić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. .

Inače ukupni dionički kapital Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d iznosi 353 miliona KM.

"Povećanjem svoje kapitalne osnovice, potvrđujemo kako smo ozbiljna, sigurna i kao partner klijentima pouzdana finansijska institucija", zaključuje Petar Jurčić direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti