I avgustovske poplave u jedinstvenom registru štete

07.08.2014. 08:07 / Izvor: SRNA
I avgustovske poplave u jedinstvenom registru štete

​Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će majske i avgustovske poplave u Republici Srpskoj biti tretirane na isti način u jedinstvenom registru štete.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će majske i avgustovske poplave u Republici Srpskoj biti tretirane na isti način u jedinstvenom registru štete.

"Sve ovo što se sada dešava smatramo kontinuitetom majskih poplava, s obzirom da je u pitanju poremećaj koji u rasponu od nekoliko sedmica pravi štetu  sličnog ili novog tipa", rekla je Cvijanovićeva sinoć novinarima, nakon što je prisustvovala sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije Banjaluka.

Cvijanovićeva je dodala da to podrazumijeva da će sve ovo što se dešava nakon majskih poplava biti uvedeno u registar štete na isti način, te da se obeštećenjima prema građanima pristupa na isti način kada je riječ o individualnoj pomoći putem vaučera.

"Sve što se odnosi na infrastrukturu i poljoprivredu i slično biće tretirano na isti način. To znači Vlada će intervenisati da se otkloni šteta ili da se izvrše određena obeštećenja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je na sastanku bilo riječi o potrebi da se kombinuju gradski i republički resursi, kao što je to urađeno tokom majskih poplava, da bi se što prije vratilo stanje u prvobitno, odnosno da se ide u raščišćavanje terena da bi se ljudi vratili normalnom životu.

"To će predstavljati izazov, kao što je to bilo tokom majskih poplava", istakla je premijer RS-a.

Cvijanovićeva je rekla da je na sjednici razgovarano i o tome na koji način preduprijediti određene stvari u budućnosti, te na koji način se sistemski postaviti u vezi sa poplavama, što podrazumijeva saradnju republičkog i lokalnog nivoa vlasti.

Ona je navela da je analizirana trenutna situacija po naseljima u ulicama u gradu Banjaluka, te u pogledu oštećenja stambenih objekata, infrastrukture i klizišta.

"Svi republički resursi biće u funkciji da se što prije normalizuje stanje u Banjaluci i u drugim opštinama Srpske koje su ponovo pogođene poplavama", zaključila je Cvijanovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti