I bez poticaja Podrumi Vukoje plasiraju nove proizvode i bilježe uspjehe

13.11.2017. 14:01 / Izvor: Akta.ba
I bez poticaja Podrumi Vukoje plasiraju nove proizvode i bilježe uspjehe

U sklopu destilerije sljedeće godine instalirat će se i oprema za uljaru koja će obraditi sljedeću berbu maslina.

Podrumi Vukoje, u narednom periodu tržište će obradovati novim proizvodima koje planiraju plasirati.

Pored vrhunskih vina, a zahvaljujući izgradnji najmodernije destilerije, plasirat će voćne rakije, ali i likere od aromatičnih hercegovačkih trava.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije za Akta.ba je kazao da je završetak izgradnje destilerije planiran do kraja godine a da će već 2018. godine novi proizvodi biti na tržištu.

"Mi želimo da pozicioniramo našu lozu. Uz pomoć njemačke tehnologije, koja je u svijetu priznata kao najbolja za obradu destilata, a koju ćemo mi implementirati u našoj novoj destileriji, radit ćemo obradu destilata. Radićemo ju na principu koji se radi na sjeveru Italije, a to je da se od svake sorte grožđa pravi i posebna loza. U planu je da plasiramo oko 20 novih destilata", kaže Vukoje.

Pojašnjava kako će po ovom procesu biti jedinstveni na našem području što će garantirati i vrhunski kvalitet proizvoda.

NOVA ULJARA U FUNKCIJI 2018.

U sklopu destilerije sljedeće godine instalirat će se i oprema za uljaru koja će obraditi sljedeću berbu maslina.

"Razvijanje destilerije i uljare koja će se nalaziti uz sami vinograd i maslinjak sigurno će omogućiti brzu preradu i kvaliteniji rad u primarnom dijelu. Riječ je o prvom maslinjaku na području Zasad Polja i u tom dijelu Hercegovine sa pet sorti koje u punom rodu mogu dati i do 5000 jedinica", kaže Vukoje.

Vukoje govori da je poljoprivreda ove godine imala jako teške uslove, koji su se odrazili na sve grane pa tako i na maslinarstvo, ipak zabilježili su pristojan urod i prihod.

Nažalost mnogim poljoprivrednici nisu bili te sreće a te štete im nisu nadoknađene.

"Područje na kojem mi poslujemo izuzetno je povoljno po većini parametara, mi se svakodnevno trudimo da kvalitetno radimo i zadovoljimo naše zadate kvalitete i principe i iskoristimo potencijale koji nam se pružaju. Ali desi se, kao što je slučaj bio ove godine da smo imali velike mrazeve pa se to svakako odrazilo na urod, a sve zajedno na poslovanje. Baš zbog ovakvih situacija poljoprivreda u svakoj zemlji bi trebala biti subvencionirana od strane države, ali to kod nas nije slučaj. Zemlje kao što su Hrvatska i Srbija imaju i do osam puta veće poticaje po hektaru, od BiH", govori Vukoje.

PROMOCIJA ZEMLJE

Iako razvijaju jednu potpuno novu industriju, ulažu milionske iznose u nove tehnologije i promovišu zemlju širom svijeta, poljoprivrednih poticaja nema.

"Jako nam je teško boriti sa regijom a da ne govorimo o evropskim konkurencijama, a vrlo smo uspješno zastupljeni na tri kontineta. Puno se tu ulaže i sredstava i energije kako bi se izborili sa velikom konkurencijom koja je uglavnom dobro subvencionirana i zaštićena od strane svoje države", govori Vukoje.

Podrumu Vukoje 1982 ove godine dodjeljena je i nagrade "Regionalni trofej Bijeli Grozd" za najbolju vinariju regiona sa turističkog aspekta.

"Ova nagrada predstavlja veliki plus na samo za nas kao vinariju već i za cijelu zemlju i njenu turističku promociju, jer upravo je kroz Vinariju Vukoje prepoznata jedna od najznačajnih tačaka za vinski turizam u regionu. Vinski turizam takođe promoviše i ostale značajne turističke resurse tj. tipične autohtone proizvode kroz cjelokupnu ponudu kraja, ali država to ne prepoznje kao vrstu uspjeha od značaja za sve", govori Vukoje.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti