Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

I BiH prijeti inflacija

26.06.2021. 08:56 / Izvor: Avaz.ba

Građani Bosne i Hercegovine na svojim džepovima osjetit će posljedice inflacije, koja se u Evropskoj uniji prognozira na nivou do tri posto.

Bh. građani imaju vrlo ograničene mogućnosti da se suprotstave inflaciji, upozoravaju stručnjaci.

Ukoliko imate novac, savjetuju, pokrenite biznis ili uložite u nekretnine.

Međutim, inflacija će otvoriti i pitanje pada vrijednosti plaća, penzija i drugih socijalnih davanja, stoga će, kažu, veći dio građana, ipak, imati značajne gubitke.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci Goran Radivojac za Dnevni avaz je kazao da se sve što se dešava u EU, prema automatizmu, prenosi na BiH.

"Imamo mi historijsko pamćenje na inflaciju. Za vrijeme pandemije u EU je u opticaj puštena ogromna količina novca, a kako bi se održala njihova likvidnost. Upravo zbog toga dolazi do inflacije, imamo veću ponudu novca u odnosu na prethodni period, što će dovesti do rasta cijena.", pojasnio je Radivojac.

Dodao je da građani BiH to vide kada odu u prodavnicu po osnovne namirnice.

"Inflacija je već tu i svi je osjetimo. Mana BiH je što imamo fiksni kurs prema euru i u budućem periodu možemo očekivati dodatni rast cijena.", kazao je Radivojac.

Prema njegovim riječima, poskupljenja u BiH posljedica su poteza EU, tačnije "upumpavanja" viška novca kako bi se prevazišla kriza izazvana koronavirusom.

"Tačno je da će plaće, penzije i druga socijalna davanja izgubiti na vrijednosti u narednom periodu. Ali prilagođavanje primanja se neće dogoditi, jer to nije praksa kapitalističke paradigme, koja podrazumijeva da zarada zavisi od produktivnosti radnika, a ne od nivoa cijena.", naglasio je Radivojac.

Profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA, Amila Pilav-Velić navodi da su posljedice pandemije u svijetu, pa tako i u BiH, trenutno izražene kroz troškovnu inflaciju.

U tom slučaju, kaže, potrebne su nam promjene u fiskalnoj politici, u smislu restriktivnih mjera.

Povećanjem poreza ili uvođenjem novih smanjile bi se lična, ali i budžetska potrošnja, a krajnji rezultat bio bi smanjenje ukupne potražnje i inflacije.

Ona podsjeća i na nepopularne mjere smanjenja obima kredita i povećanja kamata.

"To bi dovelo do smanjenja investicija poduzetnika i pojedinaca, ali i Vladine potrošnje. Ove mjere rezultirat će manjom zaposlenošću, manjim dohotkom, potrošnjom, ali i manjom inflacijom.", pojasnila je Pilav-Velić.

Rast kamatnih stopa

"Kad je riječ o ratu kamatnih stopa, to će ovisi o kretanju BDP-a u EU. Rast kamatnih stopa čini investicije skupljim i to negativno utiče na privredni rast. Ukoliko su oni zainteresirani da podstaknu privredni rast onda neće dozvoliti rast kamatnih stopa. Doći će do blagog prilagođavanja.", naglasio je Radivojac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti