I pored obećanja za podsticaj, Hrenovica mora da ode

11.08.2014. 08:18 / Izvor: SRNA
I pored obećanja za podsticaj, Hrenovica mora da ode

Udruženje poljoprivrednika FBiH smatra da ministar privrede u KS Emir Hrenovica svojim radom i odnosom prema poljoprivrednim proizvođačima u Sarajevskom kantonu ne zaslužuje da i dalje obavlja ministarsku funkciju.

Ministar privrede u Kantonu Sarajevo Emir Hrenovica, i pored obećanja da će da će do kraja avgusta isplatiti podsticaje poljoprivrednicima, svojim radom i odnosom prema poljoprivrednim proizvođačima u Sarajevskom kantonu ne zaslužuje da i dalje obavlja ministarsku funkciju, izjavio je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH /FBiH/ Nedžad Bićo.

Prema njegovim riječima, dobro je to što ministar Hrenovica želi da isplati podsticaje, ali nije u redu da mijenja odluku o tome, pa pokušava na "mala vrata" da uvede finansiranje kojekakvih sajmova.

Bićo kaže da bi puno bolje bilo da, ako već ima sredstava, pomogne poljoprivrednicima u sanaciji štete od poplava.

"Siguran sam da će Hrenovica ispuniti ovo obećanje, jer on to jednostavno mora da uradi, pošto je 'zalutao' u ovu branšu i napravio stotine grešaka na štetu poljoprivrednika. Njegovu smjenu tražićemo ionako, jer apsolutno nije zadovoljio naša očekivanja. Resorno ministarstvo nikad gore nije bilo", kategoričan je Bićo.

On je prošle sedmice na konferenciji za novinare u Sarajevu najavio da će, ukoliko Hrenovica u roku od sedam dana ne potpiše odluku o podsticaju, poljoprivrednici organizovati velike proteste pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo.

Bićo je tada istakao da Vlada Kantona na ime podsticaja poljoprivrednicima od budžetom predviđenih 3,7 miliona KM za ovu godinu još nije isplatila ni marku.

Istovremeno, Hrenovica je više puta u sarajevskim medijima ukazao na problem postojanja enormnog broja udruženja i organizacija koje postoje samo da uzimaju novac od podsticaja, iako se uopšte ne bave poljoprivredom.

"Oni se bave poljoprivredom u ime nekih ljudi i za 50 KM dođu pred zgrade vlada da protestuju. Pravi poljoprivrednici nemaju vremena da se bave politikom i 'lopovlucima", stav je kantonalnog ministra privrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti