I to je dio reforme zdravstva: U istoj čekaonici i djeca i penzioneri

17.03.2018. 09:20 / Izvor: Oslobođenje
I to je dio reforme zdravstva: U istoj čekaonici i djeca i penzioneri

Ambulante porodične medicine posljednjih dana zatrpane su kartonima djece starije od 13 godina, odnosno učenika osnovnih škola.

Ambulante porodične medicine posljednjih dana zatrpane su kartonima djece starije od 13 godina, odnosno učenika osnovnih škola. Rezultat je to reforme zdravstva koja je još 2006. ukinula specijalizacije za ljekare školske medicine i Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u iz 2017.

"Svi kartoni osiguranika starijih od 13 godina su prebačeni u ambulante porodične medicine. Još se djeca od šest do 13 godina liječe u školskim dispanzerima gdje rade doktori porodične medicine. Specijalisti školske medicine su uglavnom u penziji ili pri kraju radnog vijeka, tako da svojim iskustvom pripremaju mlade doktore opće medicine za rad sa ovom vrstom populacije", objasnio nam je Fuad Husić, direktor JU Dom zdravlja KS-a, i dodao da u DZ KS-a još postoji Dispanzer za školsku djecu i omladinu i uvijek će postojati, ali će se baviti preventivnim radom, vakcinacijom i sistematskim pregledima, te još jedno vrijeme liječenjem djece od sedam do 13 godina.

Prema Planu restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u koji je Skupština KS-a usvojila prošle godine, a koji još nije implementiran, djeca od sedam do 13 godina pripadaće porodičnoj medicini.

Roditelji su zabrinuti jer kada dođe do potpune implementacije ovoga plana, pacijenti od šest i 66 godina sjedit će u istoj čekaonici i uslugu dobivati u istoj ordinaciji.

"Nove ambulante koje se tek prave ili koje su nedavno otvorene građene su u skladu sa onim što nam reforma donosi. Insistiramo da se djeca i mladi odvoje i tokom čekanja na pregled, ali i da imaju svoju ordinaciju. Nažalost, to nismo u mogućnosti napraviti u ambulantama koje su građene ranije. Vjerujemo da će pacijenti imati razumijevanja i da ćemo zajedno kroz reformu proći bez većih problema, te da ćemo vremenom stvoriti potrebne uslove. Za sada nema velikih gužvi u ambulantama porodične medicine, jer se djeca u tinejdžerskom dobu najrjeđe obraćaju doktorima", naglasio je Husić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti